Київ. 19 грудня. УНІАН. У Громадянській мережі ОПОРА заявляють, що голосування 18 грудня на перших виборах у 144 об’єднаних територіальних громадах відбулося загалом у безконфліктній атмосфері з незначними порушеннями.

Про це координатор виборчих і парламентських програм мережі ОПОРА Ольга Айвазовська повідомила на прес-конференції в УНІАН.

«ОПОРА вважає, що в цілому вибори відбулися відповідно до законодавства України. Компанія була доволі конкурентною, а всі суб’єкти виборчого законодавства мали можливість і право бути представленими як в ході виборчого процесу, так і в день голосування безпосередньо на виборчих дільницях в якості представників їх в комісіях, а також на рівні спостерігачів», - сказала вона.

Відео дня

За словами Айвазовської, виборці були достатньо активними, голосування загалом пройшло в безконфліктній атмосфері з незначними порушеннями, які не мали спланованого характеру чи ознак зумисної і цілеспрямованої фальсифікації результатів народного волевиявлення.

«В день голосування спостерігачі ОПОРИ виявили 136 інцидентів, які мали ознаки порушення закону. Нашими представниками було задокументовано ці факти зловживань та порушень, складено 22 акти та підготовлено 5 скарг. Найбільшу кількість порушень було зафіксовано в Житомирській, Дніпропетровській, Сумській і Запорізькій областях», - зазначила Айвазовська.

Експерт заявила, що порушення, зафіксовані вчора на виборчих дільницях, були такими самими, як і на попередніх виборах, а саме: порушення процедури голосування, перешкоджання роботі спостерігачів, фальсифікації виборчих документів і присутність сторонніх осіб на виборчих дільницях. Зокрема, на 15 ДВК були зафіксовані спроби видачі бюлетенів без належних документів (паспортів).

За словами Айвазовської, як і вдень голосування 11 грудня, спостерігачі ОПОРИ відзначили незадовільний рівень матеріально-технічного забезпечення та пристосованості приміщень виборчих дільниць до голосування, що не лише створює додаткові незручності для виборців та членів комісій, а й часто унеможливлює дотримання законності під час голосування (зокрема забезпечення таємниці голосування).

Також експерт повідомила, що рекордною вчора була явка – 79%- у Закарпатській області. А середня явка виборців на момент закриття всіх виборчих дільниць становила близько 47%. Інтерес виборців до участі в голосуванні міг бути зумовлений, як вважають в ОПОРІ, бажанням громадян вплинути на формування новостворених представницьких органів об’єднаних громад, наділених ширшими повноваженнями і ресурсами.

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня відбулося голосування на перших місцевих виборах у 144 об’єднаних територіальних громадах. Обиралися 76 сільських голів, 46 селищних голів, 21 міський голова, а також відповідні місцеві ради та 1 староста.