Київ. 16 грудня. УНІАН. Оновлена Національна спілка театральних діячів України (НСТДУ) представила широкій громадськості свій керівний склад та стратегію розвитку.

На прес-конференції в УНІАН новий керівний склад представив голова Спілки, художній керівник Національної оперети, народний артист України Богдан Струтинський. Він був обраний на посаду на позачерговому з’їзді НСТДУ, що відбувся на початку жовтня 2016 р.

Новий очільник заявив про необхідність проведення реформ у організації роботи Спілки. За його словами, необхідно залучати творчу молодь до відродження Спілки, створювати юридичне підґрунтя для забезпечення захисту регіональних відділень Спілки, розвивати грантові проекти, активізувати співпрацю із сучасним театральним менеджментом.

Відео дня

«Наша мета – створити відкритий офіс для спілкування, офіс можливостей для комунікації… Спілка покликана створити певне середовище для мистецького продукту: генерувати ідеї, порушувати проблемні питання, які існують у царині театру, та шукати шляхи їх вирішення», – наголосив Струтинський.

Він пообіцяв, що найближчим часом уже запрацює сайт Спілки, а наразі вже є сторінка в Facebook, на яку можна надсилати свої пропозиції.

«Ми переїжджаємо в новий офіс. Це офіс на бульв. Шевченка, 50/52. Туди зможе прийти будь-яка людина – чи студент, чи театральний діяч, чи громадський діяч – зі своїми ідеями. Ми відкриті до спілкування й це була наша головна ідея – щоби ми отримали діалог», – наголосив Струтинський.

За його словами, наразі командою вже визначено основні напрямки діяльності нового складу НСТДУ. У їх числі: регіональна політика, експертно-аналітичне забезпечення, молодіжна політика, інформаційне забезпечення.

Відповідно до напрямів роботи Спілки Струтинський представив їх керівників. Так, заступником голови НСТДУ – керівником напряму регіональної політики став Ростислав Держипільський – театральний режисер і актор, директор Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка, народний артист України.

Акторка Київського академічного Молодого театру, заслужена артистка України Ірма Вітовська стала заступником голови НСТДУ – керівником напряму креативних проектів та недержавного театрального сектору.

Напрям молодіжної політики та пошуково-експериментального театру очолив Станіслав Жирков – режисер, художній керівник Київського театру «Золоті ворота».

Напрям експертно-аналітичної діяльності довірили розвивати театрознавцю, доктору мистецтвознавства, професору кафедри театрознавства Київського національного університету театру, кіно й телебачення ім. Карпенка-Карого Ганні Веселовській.

А керівником напряму інформаційного забезпечення та зв’язків із громадськістю став театральний критик, заслужений журналіст України Олег Вергеліс.

Також Струтинський повідомив про перші проекти, які планує реалізувати очолювана ним команда. Зокрема, йшлося про початок роботи сезонних шкіл НСТДУ, проведення Всеукраїнського театрального фестивалю, активізацію міжнародних відносин задля обміну досвідом із театральними спілками різних країн тощо.

Він повідомив також про намір НСТДУ та Міністерства культури створити Всеукраїнський інститут театру, який буде займатися виробленням державної політики у сфері театру на законодавчому рівні.

Держипільський, у своє чергу, доповнив, що серед перших кроків також буде ініціювання встановлення національних театральних премій «Фестиваль».

«Дивно, що за 25 років в Україні так і не було створено загальноукраїнської театральної премії. Так, є хороші, потужні фестивалі в регіонах, у Києві є «Київська пектораль». Але це все точкові речі й не було премії чи фестивалю, який би створював загальну картину театрального життя України», – зауважив він.

За його словами, засновниками й організаторами всеукраїнської театральної премії стануть НСТДУ та Міністерство культури.

Присутній міністр культури України Євген Нищук пообіцяв підтримку оновленій НСТДУ.

«Я радий, що буквально в останні два місяці відбулася зміна й оновлення в Спілці театральних діячів, у Спілці кінематографістів… Це не значить, що хтось попередній був поганий, але прихід нової команди – те коло, яке зараз тут є, – мене це починає тішити. Дивлячись сюди – тут усі є менеджерами, діячами, провідними акторами театрів. Персони, які тут, біля мене – це є спільнота з ідеями, які я готовий доносити у вищі кабінети держави. У мене є сподівання на те, що ми справді можемо оновити роботу і призначення Спілки театральних діячів», – сказав Нищук.

Він також відзначив важливість створення інституту театру, який напрацьовуватиме за участю Спілки законодавчу базу. «Це велика має бути підпора у виробленні стратегії розвитку театрального мистецтва, це підпора в усіх підзаконних актах законодавчих, які мають виноситися на уряд, у парламент, і які дійсно мають оживити весь процес», – сказав міністр.

Довідка УНІАН. В 1944 році було засновано «Українське театральне товариство», яке в 1987 році реорганізували в «Спілку театральних діячів України». Національна спілка театральних діячів України – громадська організація, яка сприяє розвитку театрального мистецтва України, надає творчу й методичну допомогу працівникам театрів України, здійснює соціальний захист своїх членів. Очільниками спілки в ХХ – на поч. XXI століть були Іван Паторжинський, Наталія Ужвій, Ольга Кусенко, Сергій Данченко, Лесь Танюк.