Київ. 15 грудня. УНІАН. Україна за 11 місяців поточного року експортувала втричі більше цукру, ніж за весь минулий рік, – 335,2 тис. тонн на суму 166,8 млн дол., повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор» Андрій Дикун.

«У цьому році галузь показує найкращий показник за останнє десятиліття. Ми робимо якісний продукт, цей продукт сьогодні експортуємо, і ми вже експортували за 11 місяців цього року втричі більше, ніж за весь попередній рік», - сказав він.

За словами Дикуна, Україна змогла досягти такого рекордного показника в умовах, коли експорт до країн ЄС обмежений квотою 20 тис. тонн, яку наша країна вичерпала ще в січні. При цьому Єврокомісія не має наміру збільшувати її обсяг найближчим часом.

Відео дня

«Був перегляд квот, ми спілкувалися з європейськими чиновниками... Вони не хочуть її збільшувати... Ми працюємо над пошуком нових клієнтів для нашої продукції», - повідомив голова асоціації.

Він підкреслив, що шукати нові ринки збуту потрібно не лише українським виробникам цукру, а й виробникам інших видів продукції з доданою вартістю – кондитерам, мірошникам, молочникам і м'ясникам.

За даними координатора Ради з питань експорту продовольства Богдана Шаповала, який також був присутній на прес-конференції, лише 16% експортованої з України продукції створює додану вартість, що відповідає торішньому показнику.

«40% від експортної виручки України – це аграрна продукція, але лише 16% з цієї аграрної продукції – це продукція з доданою вартістю», - зазначив він.

За прогнозами експерта, у наступному році частка цієї продукції може трохи зрости – до 17-17,5%, але не більше.

На думку Шаповала, найпріоритетнішими для експорту української аграрної продукції є ринки Африки й Азії. В наступному році Рада з питань експорту планує організувати близько 14 торговельних місій до цих країн, найцікавішими з яких експерт вважає місії з молочної й м'ясної продукції.

«Нам необхідно рухатися в Африку і Азію, а ЄС – це скоріше імідж для нас і якась невелика частка нішевої продукції», - підкреслив Шаповал.

Віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк, яка також брала участь у прес-конференції, зазначила, що Україна за останні 3 роки суттєво погіршила свої позиції в рейтингу експортерів молочної продукції у світі.

«Україна в рейтингу світових молочних експортерів у 2016 році опустилася на 42-е місце за підсумками 10 місяців. Хоч ще торік за цей самий період ми були на 40-му місці, а в 2014 – на 28-му», - сказала вона.

За даними Лавренюк, основними країнами-імпортерами вітчизняної молочної продукції є Казахстан, Грузія, Молдова. А в 2016 році завдяки виставкам і торговельним місіям українське молоко з'явилося на ринках Єгипту, ОАЕ, Китаю, В'єтнаму і Бангладеш.

Згідно з прес-релізом організаторів прес-конференції, в 2016 році Україна також відкрила нові ринки збуту для вітчизняної свинини. Так, у поточному році українська продукція з'явилася на ринках Вірменії й Гонгконгу. Питома вага цих країн у загальній структурі вітчизняного експорту свинини становить 22% і 16% відповідно. Найбільшим імпортером свинини залишається Грузія – 47%. Також наша країна періодично здійснює невеликі поставки цієї продукції на ринки Казахстану, Азербайджану і Південної Кореї.

Згідно з даними президента асоціації «Свинарі України» Артура Лози, який також брав участь у прес-конференції, в Україні існує тенденція до збільшення розриву між попитом і пропозицією на ринку свинини. А це призведе до збільшення імпорту цієї продукції з-за кордону.

«Економічно з'являться передумови для імпорту в Україну свинини з інших країн. У першу чергу це може бути Польща, Бразилія, Канада, тобто ті країни, які виявляють серйозний інтерес до імпорту української свинини», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, згідно з даними Мінагропроду, експорт аграрної продукції з України в 2015 році становив 14,6 млрд дол. Основні статті експорту - зернові і соняшникова олія. Питома вага експорту сільгосппродукції у товарній структурі експорту України в 2015 році є рекордною - 38,2%.

У минулому році 45% українського експорту продовольства пішло до країн Азії, 28,2% - до Європи, 13,6% - до Африки і 10% - до країн СНД. Основу товарну структуру українського аграрного експорту становили зернові культури - 16% від загального експорту, жири та олії - 9% і олійні культури - 4%