Київ. 14 грудня. УНІАН. Зоозахисники заявляють про необхідність внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення та невідворотності покарання за вбивства та жорстоке поводження з домашніми і дикими тваринами.

Про це директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко та президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська заявили на прес-конференції в УНІАН.

За словами Борейка, йдеться про підготовку нових редакцій статей 89 КУпАП та 299 Кримінального кодексу. Підготовлені зміни до цих статей планується презентувати громадськості у січні, після чого добиватися ухвалення їх Верховною Радою.

Відео дня

Борейко зазначив, що чинне законодавство щодо покарання треба посилити і в частині штрафів, і в частині позбавлення волі за вбивство та знущання над тваринами, запозичивши досвід європейських країн у цьому питанні.

Крім того, він вказав на недоліки у зазначених статтях кодексів, через які шкуродери, догхантери взагалі можуть уникати покарання.

«Метою нашої спільної роботи є законопроект, в якому будуть перероблені стаття 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення і стаття 299 Кримінального кодексу України. Ці обидві статті відповідають за жорстоке поводження з тваринами, але вони не працюють. Треба внести зміни у ці застарілі, ще радянські кодекси, щоб кожен, хто підніме палку, ніж чи рушницю на тварину, чи буде її мучити отрутою, розумів, що буде сидіти у тюрмі. На цей час, на жаль, такого нема… Ніби і закон у нас є зараз (прийнятий у 2006 році закон «Про захист тварин від жорстокого поводження» – УНІАН), але користі від нього нема», - сказав Борейко.

Директор еколого-культурного центру навів приклад, що за рік в Україні за статтями 89 КУпАП та 299 ККУ до покарання притягується у середньому 15 осіб.

«Для порівняння, у маленькій Молдові, яка має 3,5 млн населення, що в 13 разів менше, ніж в Україні (42 млн осіб), щорічно карається більше 200 осіб. У Сполучених Шатах Америки за рік карається близько 1,3 тис. -1,4 тис. чоловік по цим самим статтям, а населення там 323,7 млн. Тобто у 8 разів більше населення, ніж в Україні, а кількість покараних людей у 78 разів більше, ніж в Україні. Це говорить про те, що наші статті не працюють», - наголосив Борейко.

Посилаючись на дані експертів, він додав, що в Україні на кожен випадок покарання за жорстоке поводження з твариною припадає мінімум 1 тис. випадків непокараних.

«В середньому по кримінальній статті у рік у нас засуджується в середньому 11 осіб. Але порушують десь 49 справ. Тобто практично до кінця доходить кожна 5-та справа», - заявив Борейко.

Він також звернув увагу на розміри штрафів, що передбачені статтями кодексів в Україні. За його словами, йдеться про 500-850 грн. За інформацією Борейка, якщо взяти для прикладу 15 покараних за рік осіб, то з них: 4 засудженні за адмінкодексом, 11 – за Кримінальним кодексом.

«З цих 11 осіб 46% в середньому оштрафовані, 18% - амністовані і тільки 28% сідають. Ті хто оштрафовані, то сплатили по мінімуму – 500-850 грн. Для порівняння: у Франції штраф за жорстоке поводження з тваринами – 15 тис. - 30 тис. євро, в Австрії – 7,5 тис. - 15 тис. євро», - зазначив зоозахисник.

На його переконання, в Україні шкуродери впевнені, що їх не буде притягнуто до відповідальності.

«Порушник знає, що не буде покараний. Безкарність, у свою чергу, породжує жорстокість та інші порушення. А коли у Франції чи Австрії – 15 тис. євро штраф плюс 5 років в’язниці, то, звичайно, там люди будуть поважати і зоозахисників, і права тварин», - резюмував Борейко.

Він повідомив, що у зв’язку з цим Асоціація зоозахисних організацій та Київський еколого-культурний центр спільно з юристами розробляють новий законопроект щодо посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

«Ми сподіваємося, що на початку 2017 року він буде готовий, обговорений, підписаний депутатами – у нас є практика роботи з депутатами, і поданий до Верховної Ради. І будемо його лобіювати», - додав Борейко.

Своєю чергою Серпінська наголосила, що останніми роками в Україні спостерігається тенденція до збільшення фактів вбивства та знущання над тваринами.

«За спостереженнями зоозахисників, жорстокість посилюється. І вона підживлюється та базується на тому, що відсутнє покарання. І, більше того, є намагання її публічної легалізації: жорстокість показують на телеканалах, можна побачити в Інтернеті, в нічних клубах та ресторанах... Населенню навіюють, що це нормально», - додала вона.