Київ. 13 грудня. УНІАН. Для закупівлі продуктів, необхідних для приготування новорічного салату олів'є, українцям цього року необхідно заплатити на третину більше, ніж торік, повідомив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик на круглому столі в рамках спеціального проекту «УНІАН-АГРО».

«Індекс олів'є», як ми його називаємо за принципом «борщового набору», цього року порівняно з минулим роком зріс орієнтовно на 30-35%... За останні два роки олів'є подорожчало вдвічі», - сказав він.

За даними експерта, вартість інгредієнтів різдвяної куті за рік зросла на 65%. Так, ціна на пшеничну крупу зросла на 45-47%, меду – збільшилася удвічі, а родзинок – у 2,5 разу.

Він додав, що з тих продуктів, які населення купує напередодні зимових свят, найбільше за останній рік подорожчали торти.

«Київський торт» минулого року в цей період часу коштував 124 грн, зараз – 230 грн. Тобто з тих продуктів, які сьогодні можна побачити на полицях магазинів, торт подорожчав найбільше», - зазначив Скоцик.

За його словами, все це веде до зниження купівельної спроможності населення, яка за останні 3 роки скоротилася в 3,4 разу.

Весь ринок продуктів харчування залежить від купівельної спроможності населення. Ринок продуктів харчування в 2013 році становив 13,6 млрд дол., цього року буде орієнтовно 6,8-6,9 млрд дол. Споживання продуктів харчування в Україні впало за останні 3 роки в 3,4 разу», - сказав Скоцик, не уточнюючи ці дані в гривневому еквіваленті.

Як повідомляв УНІАН, згідно з даними Держстату, інфляція в Україні в листопаді 2016 року порівняно з жовтнем сповільнилася до 1,8% з 2,8%, зафіксованих у жовтні проти вересня. У річному вираженні, у листопаді 2016 року порівняно з листопадом 2015 року інфляція сповільнилася до 12,1% з 12,4%, зафіксованих місяцем раніше.

Споживчі ціни в Україні з початку року, в січні-листопаді зросли на 11,4%. Найбільше за цей період подорожчали гаряча вода та опалення – на 88,2%, електроенергія – на 60%, природний газ – на 42%.

Фото: http://photo.unian.net/ukr/themes/69678