Київ. 13 грудня. УНІАН. Найголовнішим викликом для уряду України в наступному році стане посилення активності популістів, вважає 23% експертів, які взяли участь в опитуванні «Оцінка роботи уряду у 2016 році й перспектива його відставки у 2017-му».

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН керівник аналітичного відділу «Агентства медіастратегій» Євген Булавка, серед інших викликів також називаються: зменшення підтримки України з боку міжнародної спільноти (13%), соціальні протести на ґрунті комунальних тарифів, низьких соціальних стандартів, пенсій тощо (12%), спроби певних політичних сил дестабілізувати ситуацію й усунути уряд (10%), посилення агресії з боку РФ (10%) та низький рівень довіри в суспільстві до влади (9%).

Експерти вважають, що серед «різких» кроків уряду в цьому році громадянам України найбільш за все запам’ятається підвищення в два рази мінімальної зарплати (так вважає 31% опитаних експертів), одномоментне встановлення ринкової ціни на газ (27%), запуск масштабного ремонту доріг (12%).

Крім того, 10% експертів вважають, що людям запам’ятається вчасний запуск е-декларування, незважаючи на спроби його зриву; 8% висловились за своєчасне внесення проекту бюджету на 2017 рік, 7% - за одномоментне скасування більш ніж 360 регуляторних актів, 5% - за впровадження кроків по регулювання цін на ліки.

80% експертів вважає, що заміна складу уряду в квітні цього року сприяла відносній стабілізації ситуації в Україні. При цьому 7% вважають, що це забезпечило перші ознаки виправлення ситуації. І лише 3% експертів впевнені, що це призвело до подальшого поглиблення кризи, а 10% вважають, що зміна уряду не вплинула на ситуацію.

Серед головних напрямків реформ, яким уряд приділяв цього року найбільше уваги, експерти назвали: запуск антикорупційних органів і е-декларування (18%), реформи в енергетичному секторі (16%), економічні реформи (14%) і реформування та розвиток інфраструктури (12%).

На думку експертів, менше уваги приділялося продовженню децентралізації (8%), реформі охорони здоров’я (8%), реформі системи субсидій (4%) та реформі правоохоронних органів (4%). По 3% отримали реформи: пенсійної системи, податкової системи, митниці, державної служби та посилення системи соціального захисту. На останньому місці експерти розташували реформу системи освіти (1%) і підтримку сільському господарству (0%).

Експерти вважають, що пріоритети уряду у 2017 році мають змінитися мінімально: 16% опитаних вважають, що це мають бути економічні реформи, 11% – реформа охорони здоров’я, а запуск антикорупційних органів і е-декларування відзначає 10% опитаних.

По 9% експертів зазначили реформування енергетичного сектору й інфраструктури (в тому числі доріг). Необхідність підтримки сільського господарства, реформу митниці, реформу державної служби і продовження децентралізації відзначили по 7% опитаних. При цьому 5% назвали реформу пенсійної системи, 4% – реформу правоохоронних органів.

Оцінюючи співпрацю уряду і Верховної Ради, 50% опитаних експертів вважають, що уряду частково вдалося налагодити ефективну співпрацю з парламентом - лише для прийняття найбільш необхідних законів. При цьому 17% вважають, що співпраця є, але для прийняття необхідних законів уряду доводиться прикладати багато зусиль; 16% вважають, що це вдалося зробити повною мірою й уряд проводить через парламент усі необхідні закони. Лише 17% експертів вважає, що уряду не вдалося налагодити ефективну співпрацю з парламентом і депутати приймають лише ті закони, які вигідні їм.

Щодо очікувань від наступаючого року, то більшість експертів зустрічають його зі стриманим оптимізмом: 56% опитаних вважають, що не все так погано, «перемоги» вже є, але ще більше «перемог» попереду; 37% вважає, що ми й далі на роздоріжжі, і чого в наступному році буде більше – «зрад» чи «перемог», залежить від нас самих.

Лише 7% експертів вагалися із відповіддю, але жоден з опитаних не відзначив, що «все пропало, панує суцільна «зрада» і все буде тільки гірше».

Опитування проводилося аналітичним відділом «Агентства медіастратегій» 8–10 грудня шляхом телефонного опитування та особистого заповнення анкет експертами. В опитуванні взяли участь 30 експертів.