Київ. 12 грудня. УНІАН. Виборча кампанія та перебіг голосування на перших місцевих виборах в об’єднаних територіальних громадах переважно відповідали українському законодавству і міжнародним стандартам організації демократичних виборів.

Про це сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН сказала координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Вона зазначила, що 11 грудня голосування на перших місцевих виборах відбулося у 41 об’єднаній територіальній громаді, з них 3 є міськими, 13 – селищними, 25 – сільськими громадами. При цьому експерт нагадала, що 18 грудня відбудуться «ще 144 голосування - 143 в об’єднаних громадах та одні вибори старости».

Відео дня

Айвазовська повідомила, що «хід голосування і виборча кампанія відбулися у відносно спокійній обстановці, незважаючи на те, що це є локальні вибори, де конфліктність може мати набагато більш гострий характер, ніж у великій територіальній громаді». За її словами, виборча кампанія «була доволі таки конкурентною, незважаючи на те, що переваги мали чинні голови сільських, селищних територіальних громад і трьох міст, які, користуючись можливістю законодавства, не припиняли свою посадову діяльність». Водночас вона висловила думку, що це питання має бути унормовано в законодавстві.

«Втім, адміністративний ресурс не мав централізованого характеру і не має відношення до якихось конкретних політичних сил чи то парламентської коаліції, чи опозиції або позапарламентських партій, тобто все залежить від особливості політичної культури», - зазначила Айвазовська.

За її словами, найбільшим порушенням на виборах, щодо якого складено 15 актів і було 7 звернень до поліції, - це видача бюлетенів, зокрема, без пред’явлення документів. Вона зазначила, що в основному це стосується малих населених пунктів, де виборці знають одне одного і тому не вважають за необхідне перевіряти персональні дані.

Також Айвазовська сказала, що під час виборів для роботи виборчої комісії використовувалися приміщення «аварійного типу або в аварійному стані», а також установи релігійного порядку, що є недопустимим. «В одному з приміщень у Дніпропетровській області обвалилися стеля в переддень виборів, але жодної реакції з боку місцевого самоврядування не було, і фактично без опалення і з дірками в стелі проводилось голосування», - зазначила вона.

У Рівненській області, за словами експерта, одна з виборчих дільниць була в каплиці.

Айвазовська зазначила, що явка на виборах «була досить оптимістична». Вона нагадала, що в 2015 році на чергових виборах середній показник явки по Україні був 46%. «Сьогодні ми мали безпрецедентно високу явку в окремих західних регіонах, наприклад, 62,5% у Волинській області і традиційно невисоку явку у південних і східних регіонах, наприклад, в Херсонській області явка була 39,5%», - сказала вона.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев зазначив, що спостерігачі звернулася до правоохоронних органів у зв’язку із використанням одним із спостерігачів від кандидата списків виборців непередбаченого законодавством зразка, у яких той робив позначки про виборців, які взяли участь у голосуванні, та уточнював у членів ДВК прізвище та ім'я відповідних громадян (Литовезька сільська об’єднана територіальна громада, Волинська область). За його словами, оперативна група поліції прибула на місце події і провела опитування спостерігача, який здійснював фіксацію участі виборців у голосуванні, та свідків події.

Клюжев повідомив, що в більшості територіальних громад виборча кампанія «була малоресурсна», оскільки мова йде про рівень села, селища і в окремих випадках невеличких міст, «і власне тут суб’єкти, які боролися за представницькі мандати, не мали великих ресурсів для здійснення агітації, і тому питання прозорості і підзвітності фінансування не стояло так гостро, як це питання стояло на виборах 2015 року».

Він також поінформував, що немає даних щодо широкого застосування матеріального заохочення виборців, хоча «в окремих громадах наші спостерігачі встановили такі факти, наприклад, надання медичного обслуговування громадянам під час певних агітаційних заходів, чи передача медичного обладнання місцевим лікарням, соціальним установах, і по цих випадках має бути проведено розслідування». Крім того, за його словами, мають бути перевірені факти щодо використання ресурсів сільгоппідприємств, які мали стосунок до кандидатів.

Клюжев повідомив, що під час голосування та підрахунку голосів виборців на окремих дільницях зникало енергопостачання або воно було нестабільним. Зокрема, в смт Божедарівка Дніпропетровської області підрахунок голосів проводився із використанням ліхтарів у зв’язку із відключенням енергопостачання населеного пункту. Впродовж дня голосування проблеми із енергопостачанням були зафіксовані й на виборчій дільниці у селі Урожайне Токмацького району Запорізької області.

Айвазовська також повідомила, що на цих виборах заявили про бажання висунути кандидатів 42 політичні партії. В той же час, додала вона, зважаючи на специфіку виборів, що це в основному сільські, селищні ради, то багато було самовисуванців. Клюжев додав, що на виборах «домінують саме висуванці». «Більше 50% кандидатів у депутати до цих рад є самовисуванці», - зазначив він. При цьому експерт додав, що «за нашими підрахунками, які були отримані на підставі даних з територіальних виборчих комісій… ВО «Батьківщина» в межах всіх громад, де відбуваються вибори 11 і 18 грудня, висунула найбільшу кількість кандидатів, а на другому місці - Аграрна партія».