Київ. 8 грудня. УНІАН. Вперше в історії України диригенту Національної опери України, народному артисту України Герману Макаренку ЮНЕСКО присвоїло титул «Артист в ім’я миру».

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник міністра культури України Ростислав Карандєєв.

За його словами, цю престижну міжнародну винагороду отримує той, хто своєю активністю привертає увагу до проблем миру, справедливості, толерантності, взаєморозуміння між людьми, глибокої прихильності до ідеалів і пріоритетів ООН.

"Тільки почуттям добра ми можемо створити той світ, до якого прагнемо і про який мріємо. Культура стає не тільки елементом формування свідомості, але й елементом пропаганди країни. Ми маємо виходити за межі своєї країни і пропагувати українську культуру. Треба показувати світові, що Україна є сучасною високорозвиненою країною, у тому числі в мистецькому, культурному плані і може претендувати на достойне місце у світі", - зауважив чиновник.

У свою чергу присутній на прес-конференції посол з особливих доручень, заступник голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Сергій Рева зазначив, що "в діяльності нашого культурного життя відбулася непересічна подія - нашому маестро присвоєно високий титул ЮНЕСКО. Досвід Германа Макаренка має стати початком просування наших кращих митців на міжнародній арені".

Маестро Макаренко у своєму виступі наголосив:  "Ця висока міжнародна нагорода - це передусім визнання України. Я вважаю, що обов’язок наших вітчизняних митців є саме пропагування найкращого, що є в Україні як всередины країни, так і за кордоном. На мій погляд, цією нагородою визнано не стільки представника країни, а саму Україну. Культура - чи не єдина серед релігійних, політичних інших уподобань, які об’єднує народи і країни. Вона є тією свічкою, яка може дати людству те світло у кінці тунелю".

***Герман Макаренко - диригент Національної опери України, головний диригент і і художній керівник оркестру «Київ-Класик», кандидат філософських наук, доктор мистецтвознавства, професор, Посол української культури, перший український артист, якому присвоєно почесне звання ЮНЕСКО, автор багатьох монографій та підручників для студентів.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/rus/themes/69596