Київ. 8 грудня. УНІАН. В Києві громада Микільської Слобідки стурбована черговою загрозою забудувати узбережжя Дніпра і вимагає облаштувати паркову оздоровчу зону на території з існуючими довгобудами в прибережній захисній смузі.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив мешканець мікрорайону Микільська Слобідка, дворазовий чемпіона НБА, член ГО “Микільська Слобідка» Станіслав Медведенко.

«Київ – красиве історичне місто, в якому можна жити комфортно. А унікальність Слобідки в тому , що вона близько розташована до річки, і - це практично центр міста. Забудовувати узбережжя - нерозумно. І забудовувати місто тільки житлом, без шкіл, спортзалів – дуже нерозумно. Беручи участь у змаганнях в різних частинах світу та повертаючись до Києва, я бачу як не вистачає тут спортивних об’єктів… Наш мер і наша влада мають нести відповідальність за ті рішення, які приймають. Треба цю ситуацію вирішити», - сказав Медведенко.

Він зазначив, що влада столиці має врахувати інтереси громади та не допустити забудови берега Дніпра багатоповерхівками.

За словами Медведенка, тут має бути влаштовано повноцінний парк і можливо відкрити спортивно-реабілітаційний центр, що передбачено законодавством.

«Треба повернути розпорядження земельною ділянкою у правове русло, тобто відповідно до її статусу та її цільового призначення», - підкреслив він.

«Зараз громаду і забудовника намагаються зіштовхнути лобами, але вся відповідальність лежить на владі. І зараз для представників влади міста тест - як вийдуть з цієї ситуації. Якщо вони не вирішать зараз цю проблему, то не важливо чи це будуть інвестори, чи активісти, але коли буде проводитись Євробачення – там будуть протести», - наголосив представник громади.

Він нагадав, що мешканці відстоюють рекреаційну територію від забудови ще з 2007 року і в судах, і зверненнями до влади як Києва, так і країни.

У свою чергу правник Олег Яким’як, який є представником Української греко-католицької церкви у судових процесах за право громади на берег Дніпра наголосив, що повернення питання у правове русло неможливе без знесення довгобудів на Микількіській Слобідці.

Він розповів про спроби узаконити будівництва житлових будинків на березі Дніпра на Микільській Слобідці шляхом звуження прибережної смуги з 100 м до 50 м. Але це рішення, яке прийняла Київрада у 2009 році, за словами Яким’яка, не було опубліковано згідно з вимогами чинного законодавства, а отже не набуло чинності. Правник додав, що до того ж є рішення суду, яким це рішення Київради визнано незаконним.

«І на сьогоднішній день є намагання умовити всі сторони закрити очі на порушення закону, на відсутність справедливості, дослухатися до когорти людей, які роблять бізнес з порушенням закону. Тому позиція греко-католицької церкви наступна: вважаємо неприпустимим узаконення всього, що відбулося на даній ділянці. Тому наполягаємо, що будівництво житлового комплексу поблизу Патріаршого собору є незаконним і таким, що завдає значної шкоди його будівлі, суперечить інтересам мешканців житлового кварталу, розташованого поблизу, та суспільства в цілому. Незаконне будівництво повинно припинитися, а негативні наслідки мають бути усунуті», - зазначив Яким’як.

Він підкреслив, що питання має вирішуватись виключно в правовому полі, а публічне обговорення відбуватися за участі всіх зацікавлених сторін.

Депутат Київради від мікрорайону Микільська Слобідка та мешканець цього мікрорайону Анатолій Шаповал повідомив, що громада неодноразово зверталась до влади міста з інціативою про організацію на території р.Дніпра рекреаційної зони зі спортивно-реабілітаційним центром, були передані підписні листи. Але до цього часу влада не здійснила ніяких дій, щоб повернути землю у власність громади та використати її за призначенням у відповідності до водного кодексу.

Водночас, за його даними, на 15 грудня анонсовано торги з продажу частини земельної ділянки, про яку йдеться. Депутат продемонстрував супроводжуючі лот фото, на яких зафіксовано незаконні довгобуди Микільської Слобідки.

«А в розділі «Обмеження використання земельної ділянки» написано «відсутні», - зауважив Шаповал.

На переконання депутат, щоб унеможливити незаконну забудову узбережжя Дніпра, в Київраді готується проект рішення про повернення близько 7 га на Микільській Слобідці у власність громади міста. Шаповал заявив, це рішення буде головним кроком у вирішенні проблеми. Він висловив сподівання, що депутати Київради підтримають проект та знайдуть шляхи повернення коштів інвесторам цих будівництв.

В свою чергу,  юрист  ГС  "Асоціація органів ОСН міста Києва" Ірина Чиляєва, повідомила  про факти втручання в електронну систему розподілу суддів  по справах пов'язаних з будівництвом житлових будинків на березі Микільської Слобідки, а також приховуванні звітів розподілу ВАСУ від громадськості, про що заявляла у своєму зверненні до Генпрокуратури народний  депутат Наталія Новак.

Як повідомляв УНІАН, 16 листопада міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що до пісенного конкурсу "Євробачення-2017" у Києві територію від Міжнародного виставкового центру (МВЦ) до узбережжя Дніпра, включно з наявним уже багато років будівельним майданчиком, планують зробити парковою зоною відпочинку. Йшлося про територію площею близько 10 га Микільської Слобідки.