Київ. 23 листопада. УНІАН. Експерти закликають владу забезпечити можливість внутрішніх переселенців голосувати на місцевих виборах.

Про це виконавчий директор громадської організації «Громадський холдинг «Група Впливу» Тетяна Дурнєва заявила на прес-конференції в УНІАН.

Вона зазначила, що з листопада до кінця цього року в Україні відбудеться 438 місцевих виборів, в тому числі в об'єднаних територіальних громадах.

Відео дня

«Проте питання забезпечення політичних прав внутрішньо переміщених осіб потребує термінового вирішення, незалежно від наявності чи відсутності виборів в державі. Законодавчі колізії унеможливлюють повноцінний вплив вимушених переселенців на суспільно-політичне життя та розвиток громади, в якій вони мешкають. У свою чергу, це стає загрозою процесу інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громади, до яких вони переселились», - зазначала Дурнєва.

За її словами, попри велику кількість виборчих процесів, проблеми переселенців вкотре залишаються неврегульованими.

«Питання захисту політичних прав громадян, які змушені були покинути свої домівки, має бути терміново актуалізоване, адже близько 4% електорату України вже третій рік не можуть повноцінно відновити свою виборчу активність. В деяких населених пунктах кількість внутрішньо переміщених осіб доволі суттєва. Наприклад, в одній з сільських громад Костянтинівського району Донецької області близько 60% виборців є переселенцями, і вони не зможуть проголосувати на виборах, які відбудуться 18 грудня 2016 року в об’єднаних громадах. Це свідчить про порушення принципу недискримінації щодо забезпечення рівності прав, свобод і можливостей», - заявила Дурнєва.

За словами голови громадської організації, відсутність механізму реалізації виборчих прав внутрішньо переміщених осіб суперечить стандартам ООН та Ради Європи, Конституції та законам України.

«Тому провідні громадські організації та експерти активно долучаються сьогодні до розробки необхідних змін до національного законодавства», - наголосила вона.

Своєю чергою аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев підкреслив, що інтеграція переселенців може стати яскравим прикладом небайдужості держави до громадянина.

«Забезпечення повноцінної інтеграції внутрішньо переміщених осіб в нових громадах необхідно розглядати як один з кроків на шляху подолання загальних проблем у взаємовідносинах між державою і громадянином. Нівелювання «радянської» інерції у процедурах доступу до різноманітних прав, створення сприятливих умов для ефективності громадської участі, дієвість системи представництва інтересів залишається актуальним завданням для усього суспільства. У випадку із внутрішньо переміщеними особами інтеграція і доступ до прав є ще й невід’ємною частиною державної стратегії щодо подолання наслідків російської агресії», - підкреслив він.