Київ. 8 листопада, УНІАН. В перший день дії закону про частку українських пісень в радіоефірі провідні станції його виконали.

Про це повідомив координатор проекту «Становище української мови» Сергій Стуканов на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Він наголосив, було обрано для моніторингу шість радіостанцій: «Хіт ФМ», «Люкс ФМ», «Наше рад», «Шансон», «Авторадіо», «Мелодія».

Відео дня

Координатор руху добровольців «Простір свободи» Тарас Шамайда нагадав, що сьогодні набув чинності закон про мінімальну частку пісень українською мовою в радіоефірі, який передбачає, що частка українських пісень на перехідний період щодня з 7 до 14 години і з 15 до 22 має становити не менше 25%.

За його словами, сьогодні з 7 до 14 години волонтери руху здійснювали моніторинг радіоефірі.

Стуканов повідомив, що з шести радіостанцій п’ять цю вимогу щодо 25% дотримали.

«Радіостанції «Мелодія» (34 %) та «Шансон» (34,4%) , а також радіостанція «Наше радіо» (32%) навіть перевищили показник 30%, ще дві станції- це «Авторадіо» (30,6%) і «Люкс ФМ» (26%) показали результат 25 %, а радіостанція «Хіт ФМ» за нашим обрахунком дещо не дотягла, буквально 0,3% (24,7%). Але це можна віднести до похибки», - підкреслив координатор проекту.

При цьому він додав, що 25 жовтня, тобто за два тижні до набуття чинності цього закону, активісти упродовж 7 годин моніторили ці ж радіостанції.

Стуканов зазначив, що тоді «середній показник по цих радіостанціях був лише 10%, і при цьому «витягнула» всі ці 6 радіостанцій, по суті, радіостанція «Люкс ФМ», яка показала вже тоді 20% звучання українською мовою».

За його даними, радіо «Шансон» тоді показало 12%, а решта чотири радіостанції «коливалися в районі 5-8 %».

«Безперечно, без законодавчого врегулювання цієї сфери… ніщо не спонукало би українські радіостанції збільшувати частку звучання пісень українською мовою»,- наголосив експерт.

Він нагадав, що «впродовж усіх чотирьох попередніх років частка пісень українською мовою на провідних українських радіостанціях не перевищувала 5%: в 2011 році це було 4,5%, в 2012 - 3,5%, в 2013 році - жалюгідні 2%, а в 2014 році - майже 5 %».

Стуканов зазначив, що сьогодні лише перший день дії закону, і «радіостанції, звичайно ж, могли постаратися в цей перший день довести кількість пісень українською мовою до таких, яких вимагає закон, але зовсім не обов’язково, що вони будуть на такому самому рівні утримувати ці показники і надалі».

Тому, наголосив він, необхідний контроль за виконанням закону.

Як повідомляв УНІАН, 16 червня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України (щодо частки музичних творів державною мовою в програмах телерадіоорганізацій).

Законом передбачено, що телерадіоорганізації в радіомовленні мають забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 35% загального обсягу пісень, які звучать в ефірі протягом доби, зокрема, не менше 35% загального обсягу пісень, які звучать в ефірі в проміжку часу із 7.00 до 14.00 і з 15.00 до 22.00 годин.

Однак телерадіоорганізації, які на радіо поширюють музичні твори, серед яких пісні на офіційних мовах Європейського Союзу за умовами ліцензії становлять не менше 60% загального обсягу протягом доби, зокрема, не менше 60% загального обсягу пісень у кожному проміжку часу із 7.00 до 14.00 і з 15.00 до 22.00, мають забезпечувати частку пісень державною мовою не менше ніж 25% загального їх обсягу.

Порошенко підписав ухвалений документ 6 липня.