Київ. 14 листопада. УНІАН. Представники Ізраїлю пропонують відбирати українських робітників, яких у рамках угоди між країнами планується працевлаштувати в ізраїльській будівельній галузі, за допомогою комп'ютера, щоб мінімізувати корупційні ризики.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські.

«Чому Ізраїль наполягає на такій системі? Єдина причина – це те, що ми хочемо максимально підвищити прозорість і зменшити можливість корупційних схем», - сказав посол.

Він зазначив, що таку систему відбору іноземних працівників Ізраїль застосовує на постійній основі.

Народний депутат України, керівник групи з міжпарламентських зв'язків з Державою Ізраїль Георгій Логвинський зазначив у ході прес-конференції, що ізраїльська сторона пропонує створювати реєстр працівників будівельних спеціальностей, яких спеціально готуватимуть за підтримки Державної служби зайнятості, а потім з цього списку комп'ютер буде випадковим чином обирати тих, хто буде працевлаштований у рамках угоди між країнами.

«Фактично між роботодавцем і працівником немає ніякого зв'язку. Окремий державний орган проводить перевірку, набирає працівників, і фактично кінцеве рішення про те, хто поїде працювати в Ізраїль, приймає комп'ютер випадковим чином обираючи людину», - пояснив Логвинський.

Він додав, що ізраїльська сторона пропонує, щоб з усіх працівників у майбутній базі комп'ютер обирав не більш як 75% людей, що також має мінімізувати ризик змови між будь-якими сторонами процесу відбору та працевлаштування.

За словами депутата, українська сторона не підтримує такий формат, оскільки правильнішим вважає метод, коли співробітників відбиратимуть представники роботодавців будівельної галузі Ізраїлю.

Як повідомляв УНІАН, 7 червня 2016 року Україна підписала угоду з Державою Ізраїль про тимчасове офіційному працевлаштуванні українських працівників в ізраїльській будівельної галузі.

14 листопада представники Кнесету Ізраїлю і компаній будівельної галузі прибули делегацією в Україну для обговорення з депутатами Верховної Ради протоколу до угоди, а також закликали українських парламентаріїв прискорити його ратифікацію.

Як зазначив посол Ізраїлю в Україні Бєлоцерковські, загальна потреба у робітниках будівельної галузі Ізраїлю становить близько 30 тис. осіб.

Однак, за його словами, Ізраїль вже підписав подібні угоди про працевлаштування іноземців з низкою держав, а також веде переговори ще з деякими країнами.

У разі ратифікації угоди, на роботу в Ізраїль за підтримки Державної служби зайнятості будуть відбирати представників 4 робочих спеціальностей: плиточників, штукатурів, арматурників та опалубників.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/69110