Київ. 14 листопада. УНІАН. Депутати Кнесету та ізраїльські дипломати закликали Верховну Раду ратифікувати підписану у червні поточного року угоду про тимчасове офіційному працевлаштуванні українських працівників в ізраїльській будівельної галузі.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив Надзвичайний і Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські.

«Ми б дуже хотіли, щоб Україна була серед перших країн, громадяни яких зможуть працювати в Ізраїлі ... Наступний етап - це ратифікація договору, вона необхідна для продовження спільної роботи, і ми дуже сподіваємося, що ця ратифікація відбудеться найближчим часом», - сказав Бєлоцерковські.

Він зазначив, що нестача робочих у будівельній галузі в Ізраїлі становить близько 30 тис. осіб. За його словами, це лише перший протокол до договору про працевлаштування українців в Ізраїлі. У разі успішної його імплементації, можуть бути підписані відповідні протоколи і стосовно робітників інших спеціальностей.

Поки ж, у разі ратифікації угоди, на роботу в Ізраїль за підтримки Державної служби зайнятості будуть відбирати робочі 4-х спеціальностей: плиточники, штукатури, арматурники і опалубники.

Депутат Кнесету Ізраїлю, голова групи міжпарламентських зв'язків Ізраїль-Україна Талі Плосков повідомила на прес-конференції, що договір між двома країнами поки не має терміну закінчення, це лише перший етап співпраці. Також у протоколі до договору не буде вказано точної цифри кількості робочих, яких ізраїльська сторона зобов'язується прийняти, хоча представники України наполягають на цьому.

«Ми не можемо цього зробити з кількох причин. В Ізраїлі ведуться схожі переговори і з іншими країнами теж. Зовсім недавно такий договір почав працювати з Молдовою, і 5 тис. працівників будівельної галузі вже приїхали до Ізраїлю. Також ми уклали договори з Румунією і Болгарією, тривають переговори з Білоруссю і Китаєм. Тобто ми одночасно працюємо в кількох напрямках, тому що нам потрібні будівельні працівники», - сказала Талі Плосков.

Народний депутат України, керівник групи з міжпарламентських зв'язків з Державою Ізраїль Георгій Логвинський зазначив на прес-конференції, що напередодні відбулася зустріч представників України з ізраїльською делегацією, під час якої обговорювалися деталі процесу працевлаштування українців. За словами депутата, через розбіжності щодо положень протоколу український парламент досі не ратифікував документ.

«Ми домовилися, що працюємо настільки швидко, наскільки це можливо ... І я думаю, що найближчим часом ми побачимо результати цієї співпраці», - сказав Логвинський.

За його словами, основними питаннями обговорення стали питання соціального захисту громадян України. Так, сторони домовилися, що українці отримають всі соціальні гарантії, які є у ізраїльських робітників. Це включає медичну страховку і можливість підвищення зарплати в разі успішного завершення контракту і його продовження на наступний рік. Відзначається, що мінімальна зарплата робітників становитиме 1100 євро на місяць. Також Україна зобов'язується враховувати термін контракту в загальний стаж роботи громадянина.

Як повідомляв УНІАН, 7 червня 2016 року Україна підписала угоду з Державою Ізраїль про тимчасове офіційне працевлаштування українських працівників в ізраїльській будівельної галузі.

За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, в подальших планах уряду України - опрацьовувати можливість подібних угод з іншими спеціальностями, що в підсумку сприятиме повній лібералізації взаємовідносин країн на рівні ринків праці.

Україна розглядає Ізраїль як одного з найважливіших економічних партнерів і має намір підписати Угоду про зону вільної торгівлі з Ізраїлем до кінця 2016 року.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/69110