Під час презентації  «Всеукраїнського батьківського руху»  українських батьків закликали перестати платити незаконні побори в школах і садках. За підрахунками ГО «Громадська безпека і розвиток», щорічно з батьків збирається близько 1.5 млрд.грн через благодійні фонди, які не має права перевірити ніхто, крім самих засновників.

"Це оборот «чорної готівки» в природі. Спочатку адміністрації установ вводять в оману батьків, кажучи, що держава не виділяє кошти, а потім пропонують скористатися послугами фондів, а не спеціальних рахунків, на яких можна перевірити рух кожної копійки цільового благодійного внеску.

Більш того, матеріальні цінності, придбані за рахунок батьків, часто повторно оплачуються з бюджетів, тому що не дотримується процедура прийому-передачі та постановки на баланс установ цих цінностей. Тому в тому ж Херсоні бракує 42% бюджету міста на сферу освіти "-  акцентував голова ГО «Громадська безпека і розвиток» Олександр Гуляєв.

Відео дня

Дана ситуація змусила звичайних громадян об'єднатися для захисту своїх прав, виступити спільно, що призвело до збою корупційної системи і в багатьох випадках зважилися наболілі проблеми установ, на які роками безуспішно збиралися гроші. Стали ремонтуватися даху, санвузли, ставитися вікна, міськрадою був введений тимчасовий мораторій на побори.

"Ми познайомилися з такими ж батьками в Києві, Львові, Харкові, Кіровограді, Одесі, Каховці, Кривому Розі та інших містах країни. Проблеми ті ж, інші тільки цифри і прізвища. Тому сьогодні, 10 листопада, ми вирішили оголосити про створення Всеукраїнського батьківського руху, щоб почати системну боротьбу проти корупції в системі освіти, яка є основою і запорукою розвитку будь-якої цивілізованої держави.

Ми переконані, що перемога можлива виключно завдяки об'єднанню людей, а також правильним алгоритмам юридичної, медійної та організаційної роботи. Один з таких нам вдалося розробити і успішно застосувати в нашому регіоні. Однак, корупцію необхідно викорінювати в масштабах країни, тому ми визначили наступні цілі нашого руху : зробити посаду директорів навчальних закладів обраній батьками і педколективу в пропорції ваги голосів 50/50; посилити кримінальну відповідальність за нецільове та неефективне використання благодійних та бюджетних коштів; створити наглядові ради при кожному управлінні освіти з числа батьків, які не входять до батьківських комітетів з функціями контролю фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств; благодійна допомога повинна надаватися тільки через спецрахунки навчальних закладів.

Ми відкриті для пропозицій і людей, які розуміють, що майбутнє країни і наших дітей залежить від кожного громадянина України", - підкреслив Олександр Гуляєв.