Київ. 2 листопада. УНІАН. Через відсутність необхідного обсягу фінансування науково-технічної сфери кількість науковців в Україні за час незалежності скоротилася більш ніж утричі.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова профспілки працівників НАН України Анатолій Широков.

"У нас відбувається процес кадрового вимирання науки в Україні. Молодь не приходить, старші працівники йдуть на пенсію, і на нас скоро очікує просто катастрофа. Коли з'являться необхідні кошти в Україні, в науці просто нікому буде працювати. За час незалежності кількість людей, які працюють у науці, скоротилася більш ніж утричі", - сказав Широков.

Відео дня

За його словами, за даними ЮНЕСКО, за останні п'ять років кількість людей, які працюють у науці, в світі зросла на 20%, а склад Національної академії наук скоротився більш ніж на 16%.

"За цей рік 4,875 тис. осіб залишили академію, а з урахуванням 2015 року - це 6,375 тис. осіб", - додав він.

Широков також зазначив, що за кількістю вчених на душу населення Україна зрівнялася з Албанією.

При цьому, за словами представника НАН, у світі на одного вченого виділяється в середньому близько 190 тис. доларів, в Україні цей показник менше 10 тис. дол. Він також додав, що сумарний обсяг коштів, передбачений у державному бюджеті України на 2017 рік для фінансування наукової сфери, становить близько 4 млрд грн, що як мінімум утричі менше мінімально необхідного фінансування.

"Такого низького рівня фінансування науки не було ніколи в історії сучасної України", - резюмував він.

Також у ході прес-конференції Широков анонсував, що 3 листопада біля Кабінету міністрів і Верховної Ради українські науковці проведуть акцію, вимагаючи збільшення фінансування наукового сектору.