Київ. 1 листопада УНІАН. Завтра в Києві в Національному академічному драматичному театрі ім. І. Франка виступить із концертом відомий ізраїльський скрипаль, а також альтист і диригент Шломо Мінц.

На прес-конференції в УНІАН, присвяченій цій події, Мінц зазначив, що виступить у супроводі симфонічного складу оркестру «Віртуози Києва».

Завтрашній концерт відбудеться за підтримки посольства Держави Ізраїль і з нагоди 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Державою Ізраїль. Захід організований Svitlo Concert.

У виконанні Мінца глядачі зможуть почути скрипковий концерт мі-мінор Фелікса Мендельсона, що понад півтора століття входить до переліку найбільш популярних класичних творів. Також включені в програму добре знані поціновувачам класичної музики твори Джузеппе Верді, Петра Чайковського, Йоганна Штрауса.

У програмі також звучатиме концерт для віолончелі з оркестром Антоніна Дворжака у виконанні Дмитра Яблонського, одного з видатних сучасних диригентів та віолончелістів, що грав із Лондонським королівським оркестром, Національним оркестром Франції та є почесним диригентом Єрусалимського симфонічного оркестру. Яблонський також є одним з організаторів київського концерту Мінца.

«Концерт для мене – дуже емоційний момент також. Тому що Мінц – видатний музикант, видатний скрипаль, видатний маестро, який погодився приїхати й бути з нами на сцені… Ми нервуємося, бо театр Франка – це один із найкращих залів у Києві, у який повністю продано квитки – аншлаг. Приходьте, ми будемо дуже раді», – зазначив він.

У свою чергу Мінц повідомив, що це його перший концерт в Україні і він радий тут бути. За його словами, Київ вразив його своїми масштабами та красивими місцями, які він встиг відвідати вчора.

Музикант висловив побажання згодом ще приїхати в Україну з концертами.

Присутній на прес-конференції надзвичайний та повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські зазначив, що відзначення 25-ї річниці відносин між двома країнами – це мова не тільки про дипломатичні відносини, а про стосунки у всіх сферах, стосунки між людьми.

Він звернув увагу, що Ізраїль та Україна мають тісні зв'язки на політичному та економічному рівнях, а також освітньому та культурному, де реалізується багато спільних проектів.

«Що стосується культури, то цього року вже була ціла низка концертів. Нещодавно ми закінчили тиждень ізраїльського кіно. Але я думаю, що візит Мінца – це свого роду перлина в цій короні (представників сфери мистецтв – УНІАН). Ми дуже раді, що могли сприяти цьому візиту», – сказав посол.

За інформацією організаторів, Мінц грає на скрипці Гварнері дель Джезу (1700) й альті Карло Джузеппе Тесторе (1696).

У 11 років він уперше виступив з Ізраїльським філармонічним оркестром, виконавши Перший скрипковий концерт Паганіні. У 16 років дебютував у Карнегі-холі з Пітсбурзьким симфонічним оркестром і почав навчання в Джульярдській школі в Нью-Йорку в Дороті Делей, а у 20 років здійснив великий тур у Європі, виступаючи під керуванням таких диригентів, як Карло Марія Джуліні, Антал Дораті і Юджин Орманді. Незабаром після цього Мінц уклав контракт із фірмою Deutsche Grammophon. З того часу артист постійно виступає в найкращих залах світу, з найвидатнішими оркестрами й диригентами, увійшовши до світової скрипкової еліти. У 1994 році він уперше в Ізраїлі виконав усі 24 каприса Нікколо Паганіні. Музикант – володар престижних міжнародних премій, у травні 2006 року був удостоєний ступеня почесного доктора університету Бен-Гуріона в Негеві, у м Беер-Шева (Ізраїль).

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/68849