Київ. 21 жовтня. УНІАН. Громадські активісти та інвестори недобудов скандального столичного забудовника Анатолія Войцеховського - житлових комплексів «Флагман» та «Родинний затишок» просять мера Віталія Кличка взяти під особистий контроль і допомогти завершити будівництво об'єктів, територію яких захопили невідомі.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив координатор громадської організації «Громадський рух спортсменів України» Костянтин Калашников.

«Я звертаюся з проханням до мера Києва Кличка взяти під власний контроль цю проблему міста», - зазначив Калашников.

Він повідомив, що ініціативною групою інвесторів спільно з Київською міською держадміністрацією було розроблено покроковий план для вирішення проблеми завершення будівництва об'єкта та введення його в експлуатацію.

«Було вирішено створити житлово-будівельний кооператив, до якого ввійдуть усі інвестори будівництва, і які отримають право добудувати цей об'єкт, - сказав Калашников. - Проте зараз на будівництві діє новий забудовник, ми його називаємо рейдером, який незаконним шляхом захопив компанію старого забудовника Войцеховського».

Він зазначив, що Войцеховський пообіцяв передати права на будівництво житлово-будівельному кооперативу. «Ми дуже сподіваємося на це й віримо, що він виконає домовленості. Хоча я в цьому сумніваюся», - сказав Калашников.

Присутній на прес-конференції голова створеного інвесторами житлово-будівельного кооперативу «Нашбуд» Микола Хоріс зазначив, що головна мета кооперативу – добудувати ці об'єкти. «Ми на себе це беремо – ніхто нам не допоможе його добудувати. Єдина допомога, яку ми можемо отримати від міської влади, це виділення землі та надання дозвільної документації», - сказав він, додавши, що влада надає допомогу, проте її недостатньо.

«Зараз у нас є секції або під'їзди ЖК, які не опалюються, не подається вода, електрика, а люди там проживають. Проживають там і молоді сім'ї, і пенсіонери. У нас квартири купували люди з невисоким достатком», - сказав Хоріс.

Він також закликав місцеву владу та правоохоронні органи захистити інвесторів від захоплення будівельного майданчика невідомими. «Вже третє захоплення цього року. Ми дуже просимо, щоб на нас звертали увагу не лише КМДА, а й правоохоронні органи», - сказав він.

Присутня на прес-конференції адвокат Оксана Абросімова зазначила, що судова система неспроможна допомогти постраждалим інвесторам, оскільки забудовник вів будівництво незаконно.

«Згідно з аналізом правової документації, на жаль, судова система в цьому випадку не в змозі допомогти цим інвесторам, оскільки будівництво здійснювалося абсолютно незаконно», - сказала Абросімова.

Вона також закликала міську владу допомогти інвесторам перевести ці будівництва в правове поле. «Без участі КМДА довести до кінця цю забудову буде неможливо», - зазначила Абросімова.

У свою чергу, присутній на прес-конференції перший заступник директора департаменту будівництва і житлового забезпечення КМДА Олександр Яструбенко повідомив, що міська влада готова в законодавчому полі допомагати постраждалим інвесторам «Прохання разом із нами, і ми відкриті до діалогу, підготувати повний пакет документів. Ми повністю готові в законодавчому полі допомогти вам, щоб, у першу чергу, земельна ділянка була вашою, після цього розглядати питання про перехід права власності так званого недобуду, й далі розглядати технічні умови підключення цього ЖК до комунікацій», - сказав він.

Яструбенко також повідомив, що за дорученням міського голови було створено комісію, яка займається проблемою незаконних забудов у місті.

«Комісія почала активно працювати з початку цього року. Було виявлено всі незаконні будівництва, - сказав він. - Із початку року за активної дії правоохоронних органів будівництва призупинено до з'ясування ситуації. На сьогодні було виявлено 184 об'єкти, у тому числі близько 40 - Войцеховського», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, за даними КМДА, в 2015 році в Києві було зупинено близько 50 незаконних будівництв. Серед них ЖК «Перлина Троєщини», «Сосновий бір», «Східна брама» і «Мозаїка», які здійснювалися без дозвільних документів. На території було вилучено будівельну техніку.