Київ. 12 жовтня. УНІАН. Земельна реформа в Україні можлива тільки за умови, що Верховна Рада прийме комплексний пакет законопроектів у сфері земельних відносин, оскільки нормативне врегулювання окремих інструментів неефективне.

Таку думку висловив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик на круглому столі в рамках спеціального проекту «УНІАН-АГРО».

За словами Скоцика, в Україні існує всього 17 інструментів, що діють у сфері земельних відносин, серед них оренда, емфітевзис, передача в спадщину та ін.

«Виступає виконуючий обов'язки голови Аграрного комітету, каже, що емфітевзис (можливість відчуження права оренди земельної ділянки – УНІАН) – це те, що потрібно зараз зробити. Але це один із 17 інструментів. Виступає міністр (аграрної політики і продовольства – УНІАН), говорить, що право купівлі-продажу орендних прав – це те, що ми повинні зараз зробити. Але це тільки один із 17 інструментів. Ми повинні скласти всі ці інструменти разом. Для цього ми повинні були давним-давно посадити найкращу експертну групу фахівців, які є в нашій країні, відпрацювати комплексний пакет законодавства, винести його на обговорення в суспільстві», – сказав Скоцик.

Він зазначив, що Аграрна партія вже працює над створенням такого повного пакету законопроектів щодо регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення. При цьому, за словами Скоцика, прийняття зазначених законопроектів потребуватиме не більше року, тоді як проведення земельної реформи може затягнутися на тривалий період.

«У мене є сумніви, що ми зможемо це зробити (провести земельну реформу – УНІАН) за один рік, але як мінімум прийняти повний пакет законодавчих інструментів ми можемо», – сказав експерт.

Також він зазначив, що проведення земельної реформи необхідно здійснювати поетапно, спочатку впроваджуючи нові норми регулювання земельних відносин у кількох областях, а потім вже поширюючи їх по всій Україні. Однак остаточне рішення щодо скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення має прийматися на референдумі за умови відсутності політичних спекуляцій на цій темі.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня Верховна Рада подовжила чинний в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2018 року. Разом з тим, запровадження ринку землі є одним з головних умов співпраці з ключовим кредитором України – Міжнародним валютним фондом.

Власниками землі сьогодні є лише фізичні особи, які фактично позбавлені права розпоряджатися нею. У зв'язку з цим всі аграрні підприємства України обробляють тільки орендовану землю. Однак експерти стверджують, що тіньовий ринок землі в Україні існує.

Фото круглого столу: http://photo.unian.net/ukr/themes/68405