Київ. 11 жовтня. УНІАН. Громадські активісти закликають столичну владу зупинити незаконне будівництво в Києві, знищення природних зон та історичного вигляду міста. Про це під час круглого столу на тему: «Київ - це європейська столиця чи кам'яне гетто?» в УНІАН повідомила активістка проти незаконних забудов, голова громадської організації «Барви життя» Лідія Гончаренко.

«Наш Київ як один живий організм, йому необхідні парки, сквери, озера, дитячі майданчики. Ми бачимо, що зараз це все просто забудовується», - сказала Гончаренко.

За її словами, активісти неодноразово зверталися до органів місцевої влади з проханнями зупинити незаконні дії столичних забудовників, у результаті яких руйнуються історичні будівлі, порушується історичний вигляд міста, зникають природні зони. Однак столична влада ніяк не реагує.

Присутній на круглому столі місцевий житель Юрій Руголь, який проживає в історичній будівлі на вул. Коперника, 7, зазначив, що, незважаючи на те, що будинок перебуває під охороною держави, за 4 метри від нього незаконно споруджується 26-поверховий будинок, через що історичний об'єкт почав руйнуватися. «Уже потріскалися стіни, вже прорвало теплові мережі, а зараз ще і розірвало газові труби», - сказав він, додавши, що громадськість повинна вимагати через суди виконання норм і законів, а незаконні споруди мають бути знесені.

Активістка Ганна Дмитренко повідомила, що у будівлях на вул. Мечникова, 11, і вул. Мар'яненка, 7, через незаконне будівництво з'явилися тріщини, а самі будівельні роботи є причиною зсуву на схилі біля будинку.

«Забудовник будує хмарочос у 30 поверхів, а відповідно до містобудівних умов і обмежень, які нам надали, він має право будувати лише 27 метрів - це навіть не 6 поверхів. Забудовник порушив усе, що можна. У нас руйнується територія. У нас стався зсув біля будинку на Мар'яненка, який завалив усі гаражі», - сказав вона, додавши, що активісти зверталися в прокуратуру, в Київську міську державну адміністрацію. «Усі все знають, всі все замовчують», - резюмувала Дмитренко. Активістка проти забудови станції метро «Героїв Дніпра» Дар'я Герасько зазначила, що дозволи видаються на будівлі, будівництво яких не передбачено в існуючому генплані міста. «У генплані міста всі ці будівництва не зазначені, їх немає, це вже грубі порушення», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, за даними КМДА, у 2015 році у Києві було зупинено близько 50 незаконних будівництв. Серед них ЖК «Перлина Троєщини», «Сосновый бор», «Східна брама» і «Мозаїка», які здійснювалися без дозвільних документів. На самобудах було вилучено будівельну техніку.