Київ. 11 жовтня. УНІАН. Кожен четвертий закон, прийнятий Верховною Радою України нинішнього, VIII скликання, був соціальним.

Про це повідомив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель на прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що про це свідчать дані моніторингу виконання парламентськими фракціями виборчих програм та публічних обіцянок, який проводиться в рамках проекту КВУ «Дослівно», котрий охоплює період з листопада 2014 по вересень 2016 року.

Відео дня

За словами Кошеля, за два роки роботи ВР депутати ухвалили 196 законопроектів, які стали законами, і з них 49 - це закони, які стосуються соціальної політики

Він зазначив, що «це надзвичайно високий показник, і це може свідчити також про те, що, реєструючи соціальні законопроекти або голосуючи за них, парламентські фракції намагаються, насамперед, рекламувати свою політичну силу».

Разом з тим, за словами Кошеля, простежується «кілька надзвичайно негативних тенденцій». Зокрема, він повідомив, що депутати ухвалили 15 законів щодо захисту прав учасників АТО, військовослужбовців та ветеранів, і з них 12 законів стосувалися внесення змін до закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

«Тобто в ідеалі картина мала б виглядати по-іншому… Із 12 законопроектів про внесення змін мав би бути прийнятий цілісний один, який мав би бути компромісом між депутатськими фракціями. Це вкрай негативний показник, коли реєструється однакові законопроекти, коли після прийняття змін до закону за кілька тижнів буквально реєструються нові зміни, і таким чином ми отримуємо такий малоефективний законодавчий марафон, коли парламент лише до одного закону вносить 12 змін», - підкреслив Кошель.

За його словами, «тому високі показники щодо кількості успішних законопроектів - кожен четвертий прийнятий закон - також пояснюється і низькою ефективністю роботи Верховної Ради».

Кошель нагадав, що фактично всі шість фракцій парламенту під час виборів дали низку обіцянок в частині соціальної політики.

Керівник КВУ зауважив, що в парламенті загалом зареєстровано 4 тис. 422 законопроекти, і «це найбільший показник у роботі Верховної Ради, якщо порівнювати з попередніми скликаннями», але серед них «є дуже велика кількість так званого «законодавчого спаму», тобто часто це є ідентичні законопроекти, законопроекти, які дублюють одне одного, і це є вкрай неякісні законопроекти, тому показник кількості зареєстрованих законопроектів ні в якому разі не можна використовувати для проведення аналізу роботи фракцій».

Гендиректор КВУ зазначив, що у зв’язку з цим до аналізу бралися «успішні законопроекти», тобто ті, які стали законами.

«Найменша кількість «успішних законопроектів» на сьогодні в «Опозиційного блоку» - лише два, у «Батьківщини» і «Самопомочі» - по 7 «успішних законопроектів», а лідерами за кількістю «успішних законопроектів» є три парламентські фракції: «БПП» - 19 законів, «Народний фронт» - 15 і «Радикальна партія Олега Ляшка» - 11 законів», - вказав Кошель.

За його словами, «основні акценти у своїй законотворчій роботі депутати роблять на закони, які стосуються соціального захисту учасників АТО, військовослужбовців, ветеранів війни, а також учасників Революції Гідності».