Київ. 5 жовтня. УНІАН. Асоціація виноградарів і виноробів України вважає за необхідне зберегти пільги з податку на додану вартість для галузі, повідомив у ході круглого столу в рамках проекту «УНІАН-АГРО» директор асоціації В'ячеслав Пономарьов.

«Із 2017 року виноградарі будуть позбавлені можливості залишати цей податок (ПДВ – УНІАН) у себе в розпорядженні, як це було, приміром, у 2015 році... Для галузі це понад 200 млн грн щорічно. Це досить суттєві кошти для нас. А в умовах, коли відсутня будь-яка державна підтримка галузі, ми стаємо неконкурентоспроможними», - сказав він.

Пономарьов зазначив, що на посадку й до плодоношення виноградника (близько 4 років із моменту посадки) фермерам необхідно інвестувати 300 тис. грн на гектар виноградника. А якщо вони візьмуть на ці цілі кредит, необхідна сума може зрости вдвічі – до 600 тис. грн, оскільки облікова ставка банків для аграріїв занадто висока й може доходити до 25%.

«Жоден бізнес не може дозволити собі ці кошти, щоб закладати нові виноградники», - зазначив Пономарьов.

Також він зауважив, що для того, аби зберегти обсяги виноградних насаджень в Україні на колишньому рівні, необхідно щорічно висаджувати близько 1,6 тис. га виноградників. Для цього необхідно, щоб влада відновила систему державних дотацій у галузі.

«Раніше ми висаджували тисячі гектарів виноградників, а минулого року ми посадили близько 300-400 га. Для того, щоб нам зберігати свої плантації хоча б у тому обсязі, в якому вони є, необхідно щорічно закладати 1,6 тис. га виноградників... Для того, щоб ці 1,6 тис. га винограду щорічно відновлювати, нам необхідно всього 240 млн грн на рік», - повідомив Пономарьов.

Як повідомляв УНІАН, останні зміни до Податкового кодексу були ухвалені наприкінці грудня минулого року. Верховна Рада частково скасувала податкову пільгу для агропідприємств – спецрежим справляння ПДВ, яким вони користувалися з 1990-х років і який давав їм можливість зберігати весь нарахований ПДВ на рахунках підприємств. Зараз усі аграрії сплачують до бюджету певний відсоток нарахованого ПДВ залежно від виду діяльності. За домовленістю з Міжнародним валютним фондом ця пільга має бути повністю скасована з 2017 року.

Фото заходу: http://photo.unian.net/ukr/themes/68288