Київ. 5 жовтня. УНІАН. Скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, які були розпайовані під виноградниками і садами, може посприяти розвитку виноградарства в Україні, оскільки знизить ризики втрати землі для цього виду бізнесу.

Таку думку в ході круглого столу в рамках спеціального проекту «УНІАН-АГРО» висловив винороб, засновник торгової марки «Колоніст» Іван Плачков.

«Пропоную скасувати мораторій на продаж землі, яка була розпайована під багаторічними насадженнями», - сказав Плачков.

Він зазначив, що термін окупності бізнесу з вирощування винограду та виробництва вина становить близько 20-25 років. При цьому виноградарі часто постають перед відсутністю можливості взяти ділянку під виноградник в оренду на такий тривалий час. До того ж, у разі припинення договору оренди бізнес буде втрачено. За словами Плачкова, середній розмір паю під багаторічними насадженнями в Україні становить близько 15 соток. Така невелика ділянка мало цікавить орендарів, тому в Україні досить багато занедбаних садів і виноградників, посаджених ще за радянських часів.

На думку Плачкова, вирішити цю проблему може зняття мораторію на купівлю-продаж землі сільгосппризначення, але тільки для ділянок під багаторічними насадженнями і тільки за умови збереження їх цільового призначення. Тобто потрібно законодавчо заборонити перетворювати придбаний виноградник на поле для іншого виду діяльності.

Крім того, Плачков зазначив, що реалізація цієї ініціативи дасть змогу відпрацювати модель повноцінного ринку землі.

Присутній на круглому столі позафракційний народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Валентин Дідич зазначив, що вважає пропозицію доцільною і має намір запропонувати колегам розглянути її на засіданні.

«Ця пропозиція правильна. Я вважаю, що на нашому Аграрному комітеті ми її обов'язково розглянемо», - сказав Дідич.

Як повідомляв УНІАН, за даними міністерства аграрної політики та продовольства України, площа посадок нових виноградників в Україні з 2007 року скоротилася в 50 разів і в 2015 році становила 100 га. В Україні на цьому ринку переважають великі виробники. На одного виробника в нашій країні припадає у середньому 800 га виноградників, тоді як у Франції – 13 га, а в Італії – 0,9 га.

Мінагропрод планує найближчим часом подати до парламенту законопроект про обіг сільськогосподарських земель. Робочий варіант законопроекту передбачає продовження терміну заборони на купівлю-продаж землі і впровадження механізму продажу прав її оренди. При цьому Верховна Рада наприкінці 2015 року зобов'язала уряд подати цей законопроект ще в березні.

Фото-новини заходу: http://photo.unian.net/ukr/themes/68288