Київ. 4 жовтня. УНІАН. Президент Всеукраїнської громадської організації «Циркова спілка Кобзова» Микола Кобзов вважає профанацією і порушенням законодавства заборону на розміщення на території Києва пересувних цирків-шапіто.

Про це Кобзов сказав на прес-конференції в УНІАН, коментуючи відповідний проект рішення Київської міської ради.

«Спроба заборонити роботу пересувних цирків на території Києва – профанація і порушення українського й міжнародного законодавства», - сказав Кобзов.

Відео дня

За його словами, в жодній країні світу немає заборон на цирк-шапіто. «У всій Європі лише два стаціонарних цирки, в Німеччині - 400 цирків шапіто, у Франції – 350, в Італії – понад 150, і всі вони мають тварин. У Швейцарії – 50 цирків-шапіто з тваринами»,- сказав Кобзов і додав, що країни, які повністю заборонили цирки з тваринами – «це ті країни, в яких, загалом, і цирку немає», наприклад, Ізраїль і Греція.

Кобзов зазначив, що «Циркова спілка Кобзова» готова зібрати робочу групу, розробити певні норми щодо тварин, які виступають у цирку, які передбачатимуть їх добре утримання.

«Ми не можемо без тварин працювати, це буде вже не цирк, це буде якесь шоу, на яке ніколи не ходитимуть діти», - сказав Кобзов.

Він запросив усіх бажаючих до 20 жовтня, коли Цирк Кобзова буде в Києві з гастролями, в будь-який час подивитися на умови утримування тварин, на те, як їх дресирують. «Ми не будемо готуватися, робити спеціальні прес-тури, будь-коли можна подивитися, як утримуються тварини, чим їх годують», - додав Кобзов.

У свою чергу кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного, господарського права та процесу Академії адвокатури України Олександр Федоришин зазначив, що резолютивна частина проекту рішення, яке пропонується на розгляд Київраді, чітко регулює норму про заборону діяльності будь-яких пересувних цирків.

Він також зазначив, що норми Господарського кодексу визначають, що орган місцевого самоврядування не має права своїми актами обмежувати на території адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюється його компетенція, ті чи інші послуги, надання яких передбачені актами законодавства.

«Прийняття такого рішення Київською міською радою призведе до появи неправомірних переваг у конкуренції, оскільки конкурентами цирків-шапіто є стаціонарні цирки. Якщо Київміськрада ухвалить рішення про заборону всіх цирків-шапіто, така постанова підпадатиме під закон України про недобросовісну економічну конкуренцію, і це буде вже питання до Антимонопольного комітету», - сказав Федоришин.

Він вважає, що необхідно провести громадські слухання і не приймати поспішних рішень з цього питання.

Як повідомляв УНІАН, зоозахисники й екологи спільно з групою депутатів Київради підготували проект рішення міськради про заборону в столиці гастролей заїжджих пересувних цирків-шапіто, які використовують у своїх номерах тварин.