Київ. 4 жовтня. УНІАН. Зоозахисники та екологи спільно з групою депутатів Київради підготували проект рішення міськради про заборону в столиці гастролей заїжджих пересувних цирків-шапіто, які використовують у своїх номерах тварин.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко та депутат Київміськради, член постійної комісія з питань екологічної політики Олеся Пинзеник.

Ініціатори проекту пояснюють такий крок жорстоким поводженням із тваринами в пересувних цирках. Це стосується як умов транспортування та проживання тварин, так і методів їх дресирування, забезпечення харчуванням тощо.

Відео дня

Як запевняє Борейко, жодним із пересувних цирків-шапіто не виконуються вимоги з утримання диких тварин у неволі, які затверджені нормативами в наказі Міністерства екології України. За його словами, екологічна інспекція не може вплинути на ситуацію, бо законодавчо передбачені штрафи у розмірі 100–250 грн дуже замалі, і власники таких цирків легко їх сплачують і працюють далі, заробляючи на виступах значно більші кошти й надалі продовжуючи економити на витратах на утримання тварин.

«Цих нормативів Мінекології ніде не дотримуються. Ми обстежили дуже багато пересувних звіринців й цирків. Переважно це такі пересувні «Освенцими» для тварин, де якісь п’яні особи стережуть тварин. Там нема персоналу. Там є директор і кілька людей, які цих тварин виставляють на арену – так званих «дресирувальників». А там панує страшна антисанітарія. 5–6 тварин традиційно з двох десятків мають видимі травми. Утримуються вони в жахливих умовах», – наголосив еколог.

На підтвердження його слів було продемонстровано ряд фотоматеріалів щодо того, у якому стані та в яких умовах проводять своє життя тварини в пересувних цирках.

Голова Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська зі свого боку нагадала про світовий досвід обмеження роботи пересувних цирків-шапіто з тваринами. Вона також додала, що й в Україні вже в трьох містах заборонено гастролі таких цирків, які в номерах використовують тварин. Вона висловила сподівання, що Київ найближчим часом долучиться до цього досвіду.

«Чому наше циркове мистецтво не розвивається в напряму постановки номерів, які показують феноменальні здібності людей? Тому що легше тортурами змусити тварину щось зробити. І на людині навряд чи вдасться зекономити, а на тварині легко, бо вона не може поскаржитися», – зазначила Серпінська.

Вона також повідомила про ті жахливі умови, у яких бачила тварин у декількох цирках-шапіто, «за куліси» яких їй вдалося потрапити.

«Тварин перевозять у душних, без вентиляції трейлерах, у клітках, де тварина іноді не може стати на повний зріст. У клітці повітря розпечене влітку до 40 градусів і льодяне взимку. Без води та їжі. Тварини постійно живуть у цих тюрмах. Навіть коли немає виступів – тварини перебувають у цих трейлерах, клітках!» – підкреслила зоозахисник.

На прес-конференції було поширено копію підготовленого проекту рішення «Про припинення розміщення пересувних цирків-шапіто з тваринами на території міста Києва».

Пинзеник, як один з авторів проекту, висловила сподівання, що вся Київрада підтримає цей документ і рішення буде прийняте до Нового року. Вона додала, що проект документу створений за участі 3 з 5 фракцій Київради. Наразі, за словами Пинзеник, проект має пройти ще комісії Київради та отримати юридичний висновок.

«Тут буде дуже багато чого залежати саме від юридичних питань. Я не думаю, що будуть проблеми з екологічною комісією. Єдине, що можуть виникнути питання в юристів. Це єдина, яку я бачу, перешкода в прийнятті цього рішення до Нового року. Але я сподіваюсь, що до Нового року ми приймемо», – сказала Пинзеник.