Київ. 3 жовтня. УНІАН. В жовтні серйозні політичні дискусії будуть точитися навколо бюджетного процесу та комунальних платежів.

Такий прогноз висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«На нашу думку, однією з головних подій у жовтні буде бюджетний процес, навколо нього дуже серйозно буде точитися боротьба політичних опонентів… за великим рахунком, жовтень може стати тим місяцем, який покаже, наскільки будуть реальні шанси тієї більшості, яка заявлена, проголосувати за цей бюджет», - сказав Бала.

Відео дня

За його словами, політичні опоненти влади також «скористаються» темою комунальних платежів та ціни на газ.

«Навколо всіх цих моментів - ціна на газ, електроенергію і взагалі комунальних платежів, я думаю, що будуть також серйозні політичні баталії», - підкреслив Бала.

Говорячи про основні тенденції у політиці, яких можна очікувати в жовтні, Бала відзначив тему Мінських домовленостей. «Ми знаємо, що 21 вересня в Мінську Тристороння група домовилася про те, що відбудеться відведення в конкретних пунктах, ніби перемир’я. Насправді воно достатньо проблематичне, а люди, які залучені до нього, як перший віце-спікер Ірина Геращенко, так і Марчук, і Кучма, будуть проявляти свою політичну активність», - сказав Бала.

Також в центрі уваги в жовтні буде робота Верховної Ради. «Останні події щодо голосування за відсторонення суддів показали дуже великі проблеми. Жовтень буде для Верховної Ради достатньо непростим, враховуючи ті питання, які будуть в порядку денному», - сказав Бала.

Крім того, в центрі уваги залишиться судова реформа, яка з 1 жовтня вступає в силу. «Навколо цього також будуть багато говорити, про якісь зарплати суддів, опоненти влади будуть це використовувати», - зазначив експерт Бала.

Також, на його думку, однією з головних тенденцій жовтня буде протистояння НАБУ та ГПУ. «Саме боротьба проти корупції буде елементом боротьби між двома правоохоронними структурами, оскільки для генпрокурора важливо показувати себе як головного борця з корупцією», - додав Бала.

Важливими будуть і питання безвізового режиму, яке фактично має вирішитися в жовтні, а також війна на сході України як аргумент передвиборчої боротьби кандидатів у президенти США, зазначив він.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький оприлюднив ТОП-20 індексу модельованої політичної активності на жовтень 2016 року.

За його словами, першу десятку очолює президент України, який набирає обертів в медійному просторі, проявляє активність на внутрішній і зовнішній арені. «Навіть найкращі «друзі» вимушені зважати на зухвалу агресивну політику господаря Кремля. На цьому фоні Порошенко повертає увагу до України, Україна знову повертається на шахівницю міжнародної політики, головним чином як важіль у протистоянні з Путіним. Я думаю, що жовтень буде дуже активним для президента в міжнародному плані», - сказав Голобуцький.

На другому місті - прем’єр-міністр Володимир Гройсман, якого, за словами Голобуцького, в жовтні очікує обговорення бюджету, спілкування з фракціями, серйозна критика.

Також у ТОП-20 потрапляють голова ВР Андрій Парубій, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, лідер фракції “Батьківщина» Юлія Тимошенко, генеральний прокурор Юрій Луценко, секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, глава АП Ігор Райнін.