Київ. 29 вересня. УНІАН. Громадські організації офіцерів закликають владу виконати зобов'язання щодо забезпечення військових житлом.

Про це представники офіцерських організацій заявили на прес-конференції в УНІАН на тему: «Міноборони «розбазарило» бюджетні кошти на придбання квартир? Солдатський аудит 2-х останніх років».

Як наголосив голова Всеукраїнської спілки безквартирних офіцерів Євген Пінчук, забезпечення солдатів житлом є важливим атрибутом надійності тилу, і без цього моральний дух солдатів буде вкрай низьким. Він звернув увагу, що від керівництва армії можна було почути, що бюджети будуть сконцентровані на питання оборони країни і, зокрема, на забезпечення житлом військовослужбовців.

«Загалом, якщо взяти 2015 і 2016 рік, то для військових і минулих років, і тих, хто пішов захищати нашу батьківщину, держава анонсувала й обіцяла близько 5 тисяч квартир», - сказав Пінчук.

На його думку, враховуючи ці дані, до кінця цього можна було забезпечити офіцерів і солдатів 3-4 тисячами квартир. Але, разом з тим, голова Всеукраїнської спілки безквартирних офіцерів зазначив, що кількість тих військових, які воювали на Донбасі і потім отримали квартири, така незначна, що говорити про цифри не доводиться.

При цьому голова Київської спілки безквартирних офіцерів Сергій Самарцев наголосив, що загальна кількість представників усіх силових структур, які потребують житла, становить 104 тисячі осіб.

«На сьогодні по Міністерству оборони 44 тисячі сімей безквартирних офіцерів», - сказав Самарцев.

У свою чергу колишній голова Всеукраїнської спілки безквартирних офіцерів В'ячеслав Осипенко розповів, як у 1996 офіцери готували захід з пікетування Адміністрації президента для того, щоб звернути увагу на зменшення обсягів фінансування на будівництво або придбання житла для військовослужбовців, звільнених у запас чи тих, хто пішов у відставку.

«Ми почули таку фразу: це відпрацьований матеріал, на них не варто звертати увагу», - заявив Осипенко.

«Рішення (пізніше) були прийняті президентом, були прийняті постанови Кабінету міністрів, проте за ці роки, ось уже 20 років, на жаль, не зменшився відсоток незабезпечених житлом військовослужбовців», - сказав Осипенко.

Він зазначив, що за ці роки відбулося багато акцій і заходів з вимогами забезпечити військових житлом, але позиція влади не змінилася.

«Це безпринципність влади по відношенню до захисників вітчизни. Корупційна складова сьогодні лише збільшується», - заявив Осипенко.

При цьому Самарцев заявив, що, попри таке ставлення влади до військовослужбовців, коли почалася війна на сході України, вони першими пішли захищати батьківщину.

«Якщо взяти аналіз того, що відбувалося за всі ці роки, і те, що говорили «відпрацьований матеріал», тобто, їх можна викинути... Ми подивилися, що, хоч би як викидали ці сім'ї, вони першими пішли захищати нашу країну», - сказав він.

Разом з тим Самарцев заявив, що сьогодні головне, щоб уряд почув вимоги громадськості, і не тільки приймав програми щодо забезпечення військових житлом, а й здійснював їх належне фінансування.

На слайдах, які демонструвалися під час прес-конференції зазначалося, що 42 тисячі безквартирних офіцерів і військових реально забезпечити житлом за три роки.

Голова Всеукраїнської спілки безквартирних офіцерів Пінчук також нагадав, що політика держави і чиновників впродовж 20 років зводилася до того, що армію необхідно зруйнувати.

«Моральний дух, житлові питання і не тільки. Ми розуміємо, що 20 років армією загалом ніхто не займався», - сказав Пінчук.

За його словами, у цей період сформувалася корупційна система і схеми, які дають змогу певним особам одержувати прибуток.

«Там були не тільки люди, носії системи, яка 20 років формувалася... Та сама система, коли виникла необхідність у захисті батьківщини, вона продовжувала існувати, і ті схеми досі успішно працюють», - заявив Пінчук.

При цьому він зазначив, що служби, які покликані розбиратися в тому, чому так склалося в країні, «вони більше обслуговують ту схему і той механізм, щоб не добудувати і не дати, ніж добудувати і дати».

У свою чергу голова Київської спілки безквартирних офіцерів Самарцев наголосив, що в Міністерстві оборони починають робити зусилля, щоб прибрати корупційні складові.

«Ніхто не збирається жартувати, і ніхто не збирається відстоювати інтереси тих чиновників, які весь час намагалися відщипнути від годівниці держави собі в кишеню. Вони звикли, що міністри і заступники змінюються, а середня ланка залишається, тому «ми незамінні і крастимемо далі». Цього не буде, тому з'явився солдатський аудит», - сказав Самарцев, зазначивши, що контроль громадськості триватиме далі.

Представник Львівської спілки безквартирних офіцерів Руслан Тростинський зазначив, що за підтримки активістів і громадян, ЗМІ і тих, хто має вплив на державні структури, офіцери готові надавати допомогу в боротьбі з корупцією в держорганах.

У свою чергу інформкоординатор офіцерської громадської ініціативи «Чисті погони» Ігор Рудич заявив, що з допомогою активістів і журналістів офіцери сподіваються, що зможуть очистити «Авгієві стайні в Міноборони і структурах, які розбазарюють житло, квартири, кошти для військовослужбовців Збройних сил України».