Київ. 28 вересня. УНІАН. Народний депутат Оксана Продан розраховує на ухвалення розробленого за її участю законопроекту, який посилює захист власності від рейдерів, у Верховній Раді на початку жовтня в разі схвалення його наступного тижня профільним парламентським Комітетом з питань економічної політики. Про це вона повідомила в ході круглого столу в УНІАН.

«Якщо ми наступної середи приймемо документ на комітеті, то зможемо винести його в зал парламенту в четвер. Теоретично, наступного четверга парламент може ухвалити законопроект», - сказала вона.

При цьому Продан закликала зацікавлених в ухваленні документа бізнесменів виявляти свою громадянську позицію активніше, щоб показати депутатам необхідність розгляду і голосування за законопроект найближчим часом.

Відео дня

За її словами, законопроект знижує ймовірність захоплення власності рейдерами.

Присутній на круглому столі заступник директора департаменту Міністерства юстиції Анатолій Лещенко повідомив, що його відомство також очікує ухвалення законопроекту найближчим часом.

«Міністерство юстиції сподівається на швидку регламентацію всіх процесів при ухваленні законопроекту», - зазначив він.

Власник компанії «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський, який зміг відбити рейдерську атаку на своє підприємство, повідомив, що головним аспектом законопроекту є нотаріальне засвідчення рішення власника про продаж свого майна. За його словами, це зробить практично неможливим захоплення чужої власності.

Також він повідомив, що поки документ не прийнятий, бізнесменам доводиться щодня перевіряти реєстри власників для оперативного реагування на неправомірні дії рейдерів.

Економіст Дмитро Яблуновський зазначив, що поки на законодавчому рівні відсутній захист власності від захоплення, бізнесмени вдаватимуться до корупційних методів захисту підприємств.

«Якщо ми не захищаємо підприємство, то втрачаємо податки, робочі місця. Це робить ризикованим створення нових компаній в Україні», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, в Україні за останні 15 років відбулося близько 30 тис. рейдерських захоплень з перерозподілом майна на загальну суму 20 млрд дол.

У рамках боротьби з рейдерством за участю Мін'юсту було розроблено депутатський законопроект, який був зареєстрований у парламенті 5 вересня.

Основними нововведеннями є впровадження нотаріального засвідчення підписів голови і секретаря загальних зборів компанії при реєстрації зміни юридичної особи; нотаріального засвідчення підписів на статутних документах, розподільному балансі, заяві про вихід з товариства; кримінальної відповідальності реєстраторів за неправомірні дії при перереєстрації власності.