Київ. 22 вересня. УНІАН. Структури найбільшої в Україні гірничо-металургійної групи «Метінвест», підконтрольної українському бізнесмену Рінату Ахметову, встановили фактичний контроль над державним підприємством «Маріупольський морський торговий порт», одним з найбільших морських портів України, і використовують його у своїх цілях.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники незалежної профспілки порту.

«Маріуполь як був вотчиною однієї людини - Ріната Ахметова, так і залишається. І підприємство «Маріупольський морський торговий порт», яке вважається державним підприємством, яке працює не на державу, не на трудовий колектив, а працює на задоволення інтересів одного олігарха, який формально не є його власником, але за рахунок поставленого менеджменту володіє ним», - заявив на прес-конференції співголова об'єднання «Демократичні профспілки України» Олексій Кляшторний. «Фактично держпідприємство «Маріупольський морський торговий порт» було присвоєне структурами «Метінвесту», - додав він.

Як роз'яснив ситуацію на підприємстві голова профкому ППВП «Маріупольського торгового порту» Олег Гусак, після зміни керівництва порту кілька років тому з десятків стивідорних компаній в порту залишилася тільки компанія, підконтрольна «Метінвесту», а вантажообіг порту за останні кілька років скоротився майже вдвічі.

При цьому Гусак зазначив, що нове керівництво порту почало тиск на співробітників, виписуючи десятки доган і порушуючи трудове законодавство.

«Частина трудового колективу написала про існуючу ситуацію листа в профспілковий комітет Маріупольського порту. Ми хотіли, щоб наша адміністрації вийшла з нами на контакт, провела переговори. Але діалогу не вийшло. За 2015 рік люди, які підписали цього листа, одержали більш як 80 доган», - сказав Гусак.

За його словами, в жовтні 2015 року колектив підприємства для захисту своїх прав створив незалежну профспілку, від імені якої працівники зверталися до вищого керівництва країни.

Гусак повідомив, що адміністрація порту вийшла на контакт з працівниками тільки після їх зустрічі із «заступниками міністра інфраструктури Євгеном Кравцовим і Юрієм Лавренюком.

Також представники профспілки порту нагадали, що уряд оголосив конкурс для вибору нового керівника Маріупольського порту, і заявили про висунення своєї кандидатури в особі голови незалежної профспілки підприємства Олега Гусака.

Як повідомляв УНІАН, на початку вересня Міністерство інфраструктури України спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі оголосило конкурс на посади керівників найбільшого в Україні міжнародного аеропорту «Бориспіль» і морського торгового порту «Маріуполь».

Довідка УНІАН. Маріупольський морський торговий порт – провідний порт на Азовському морі, входить до п'ятірки найбільших портів України. Розташований в північно-західній частині Таганрозької затоки. Навігація в порту триває цілий рік.

За підсумками січня-серпня 2016 року порт скоротив перевалку вантажів порівняно з аналогічним періодом 2015 року на 24,6% – до 4,945 млн тонн. За підсумками 2015 року Маріупольський порт скоротив перевалку вантажів на 31% – до близько 9 млн тонн.