Київ. 22 вересня. УНІАН. Інтернет асоціація України (ІнАУ) закликає Верховну Раду якомога швидше ухвалити закон, що обмежує можливості правоохоронних органів при проведенні обшуків в українських ІТ-компаніях із подальшим вилученням серверів, повідомив голова комітету ІнАУ з питань електронної комерції Олександр Ольшанський на прес-конференції в УНІАН.

«Цей закон передбачає присутність адвоката на будь-якій стадії слідчої дії, необхідність копіювати інформацію замість того, щоб вилучати сервера, тощо», - пояснив він.

На початку вересня відповідний законопроект №3719 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо окремих питань слідчих дій з метою забезпечення додаткових гарантій законності при їх проведенні» було ухвалено у Верховній Раді в першому читанні.

Відео дня

Як повідомив голова правління ІнАУ Олександр Федієнко, який був присутній на прес-конференції, після того як у провайдерів вилучаються сервера, їхня діяльність блокується, і вони більше не можуть надавати свої послуги населенню. Внаслідок цього цілі райони можуть залишатися без Інтернету, що є неприпустимим у столітті активного розвитку інформаційних технологій.

«Все, про що ми постійно говоримо, – електронні реєстри, електронна освіта і багато іншого – без Інтернету неможливо, без операторів неможливо», - сказав він.

Федієнко повідомив, що цього тижня силовики провели обшук провайдера «ВОКС». За його словами, офіційною причиною для цього послужили "ймовірні фінансові порушення" з боку одного з клієнтів «ВОКС», який розміщував свої сервери на майданчиках цього провайдера. Однак, за словами Федієнка, разом із обладнанням клієнта "ВОКС" при обшуку силовики вилучили також сервери самого провайдера і всіх решти його клієнтів.

Як повідомив директор «ВОКС» Сергій Уланов, який також був присутній на прес-конференції, після проведеного обшуку силовики винесли близько 97 одиниць техніки, в результаті чого частина київського населення втратила доступ до Інтернету.

«В результаті обшуку, який тривав близько 5 годин, у нас виявилися знеструмленими кілька районів, в яких ми працюємо. Повністю були позбавлені Інтернету жителі Оболонського і Подільського районів», - сказав Уланов.

Раніше прес-служба СБУ повідомляла, що на серверах оператора «ВОКС» розміщувалася розгалужена мережа інтернет-казино, яка надавала заборонені законом послуги азартних ігор і букмекерської діяльності. За даними СБУ, злочинці тривалий час діяли на території всієї України, зокрема й на тимчасово окупованих територіях, а також у Росії, країнах колишнього СРСР і Європі.

Уланов спростував всі звинувачення силовиків і повідомив про намір провайдера "ВОКС" звернутися до суду з метою повернути вилучене обладнання.

Як повідомляв УНІАН, у 2015 році почастішали випадки проведення обшуків українських IT-компаній силовими структурами з подальшим вилученням обладнання. Зокрема, на початку вересня СБУ провела обшуки в дніпропетровському офісі компанії Luxoft, а в липні – в офісі компанії Plarium, а в січні 2016 року – в офісі інтернет-провайдера «Адамант».

Згідно з оцінками представників IT-галузі, в результаті обшуків і вилучення серверів підприємства минулого року втратили близько 10-15 млн дол.

24 грудня 2015 року депутати зареєстрували у Верховній Раді проект закону №3719 «Про внесення змін до КПК України щодо окремих питань слідчих дій з метою забезпечення додаткових гарантій законності при їх проведенні». Цим законопроектом передбачається встановити заборону на тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв'язку. У разі необхідності слідчий або прокурор зобов'язаний здійснити копіювання інформації, яка міститься в електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв'язку.

Наприкінці травня 2016 року ІнАУ запропонувала Службі безпеки та Міністерству внутрішніх справ безплатно використовувати її жорсткі диски для копіювання та зберігання інформації, необхідної для проведення слідчих дій, щоб уникнути вилучення серверів. З тих пір, за інформацією ІнАУ, за допомогою до асоціації звернулося «одне силове відомство».

Інтернет асоціація України (ІнАУ) - професійне об'єднання учасників ринку телекомунікацій та інформаційно-комунікаційних технологій, об'єднує понад 170 підприємств. Діяльність ІнАУ спрямована на захист інтересів її членів, проведення експертно-аналітичної роботи у частині розробки та коригування законодавчої й нормативної бази України тощо.