Київ. 21 вересня. УНІАН. Генеральна угода про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики та трудових відносин в Україні, підписана між урядом, роботодавцями і представниками профспілок, не є легітимною.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявив голова Федерації професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України В'ячеслав Рой.

За його словами, згідно з чинним законодавством, угоду, яка забезпечувала б представництво всіх працівників України в Кабінеті міністрів, повинні були підписати 6 репрезентативних об'єднань профспілок. Однак угоду підписали лише 5 профспілок.

«Сьогодні фактично до складу спільного представницького органу входить лише 5 репрезентативних об'єднань профспілок», - сказав Рой.

Рой зазначив, що профспілка малого та середнього бізнесу не була запрошена на підписання угоди.

«Ми не будемо давати аналіз Генеральної угоди, але я скажу, що про малий та середній бізнес у ній нічого не сказано. І це не дивно, оскільки представники малого та середнього бізнесу не представлені в переговорному процесі. Крім того, представники малого та середнього бізнесу не представлені в органах Фонду соціального страхування, а відповідно до закону ми на це маємо право», - сказав Рой.

За його словами, уряд заявляв про те, що Генеральна угода забезпечує соціальний діалог із 95 всеукраїнськими профспілками. Водночас Рой зазначив, що в переліку суб'єктів Генеральної угоди зазначено лише 68 профспілок.

«30 галузевих профспілок не брали участі в переговорному процесі», - підкреслив він.

Рой повідомив, що для відновлення соціального діалогу в країні представлена ним федерація профспілок 19 вересня подала позов до суду про визнання недійсною зазначеної угоди.

«Ця угода не може бути реалізована в існуючому вигляді. Ми ініціюватимемо підготовку нової угоди», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, уряд 23 серпня уклав тристоронню Генеральну угоду з профспілками та роботодавцями, покликану почати нову історію взаємодії щодо соціально-економічної політики держави, розвитку національної економіки та створення умов для праці громадян. Угода складається з трьох розділів (підвищення конкурентоспроможності національного виробника та забезпечення зростання зайнятості; оплата, умови, охорона праці та соціальний захист працівників; соціальний діалог), загального, прикінцевих положень та 7 додатків.