Київ. 14 вересня. УНІАН. Українські аграрії готові 4 жовтня вийти на всеукраїнський страйк з вимогою переглянути політику держави в частині оподаткування агропідприємств і повернути ту систему сплати податків, яка діяла в агросфері до 1 січня поточного року. Про це заявив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик у ході круглого столу, проведеного в рамках спеціального проекту «УНІАН–АГРО».

Він нагадав, що система оподаткування аграріїв, яка існувала аж до кінця 2015 року, діяла в Україні 17 років і зарекомендувала себе досить непогано, оскільки аграрна галузь стала одним з рушіїв української економіки. А спроби змінити існуючі раніше умови повернуть галузь у часи розрухи.

«Ми оголосили страйк на 4 жовтня, - сказав Скоцик. - Ми не потребує пільг, ми говоримо про те, що не можна руйнувати те, що працювало. Систему можна модернізувати, але не руйнувати. І те, що ми виходимо на страйк у період збиральної кампанії - це єдиний спосіб звернути увагу на проблему».

Скоцик також звернув увагу, що небажання влади почути аграріїв призведе до помітного спаду економіки, скорочення близько 100 тис. робочих місць, падіння експортної виручки. Але головне, на думку Скоцика, суттєво погіршаться умови життя українців.

«Наше населення за 25 років скоротилося на 10 млн осіб. Чому? Все просто. Коли ми дивимося на споживчу кошик, який пропонують українцю, що пропонують? Пропонують споживати 30 кг м'яса на рік. А скільки потрібно? Мінімум 60 кг. Цього року середньостатистичний українець м'яса, молока і яєць споживає на 50% менше, ніж потрібно. Риби - на 68% менше, ніж потрібно. Зрештою, до чого це веде? До того, що у нас захворювання, найнижча в Європі тривалість життя, - сказав Скоцик. - Коли ми говоримо про страйк, ми не говоримо про те, що відстоюємо інтереси тільки аграріїв. Ми відстоюємо інтереси всього народу».

З головою Аграрної партії солідарний і присутній на круглому столі підприємець з Хмельницької області Алім Міщук, який закликав політичні сили, особливо Аграрну партію, активніше включитися і захистити спецрежим ПДВ для аграріїв.

«Ми стоїмо на тому, що спецрежим ПДВ повинен бути наступного року в повному обсязі. І не треба ділити нас. Тому що ділять, то фермерам до 500 га давайте дамо по 1 400 грн, то починають лаяти агрохолдинги. А чому ви кричите, якщо вони свого часу країну врятували? Ми всі в одному човні, тому нам потрібно повернутися до спецрежиму, а відшкодування ПДВ – це святе, так повинно бути», - переконаний фермер.

«Я позапартійний людина. Але я думаю, що представники Аграрної партії та інших партій, які є у Верховній Раді, і яким не байдуже село, повинні до цього повернутися і нас повинні підтримати», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 24 грудня 2015 року Верховна Рада України прийняла зміни до Податкового кодексу. Згідно з документом, операції із зерновими і технічними культурами оподатковуються ПДВ у пропорції: 85% нарахованого податку перераховуються до бюджету, 15% залишаються у розпорядженні підприємства на спеціальному рахунку; операції з продукцією тваринництва – 20% - до бюджету, 80% - на спецрахунок; інші операції із сільськогосподарською продукцією – 50 на 50. Раніше весь нарахований податок акумулювався на рахунках підприємств.

Аграрії неодноразово заявляли, що три рівні податку ускладнюють адміністрування, що може спричинити відмову частини підприємств від сплати ПДВ, і закликали Кабмін повернути раніше діючі пільги з ПДВ. За розрахунками експертів, дефіцит оборотних коштів для сільськогосподарських підприємств після скасування спеціального режиму справляння податку на додану вартість (ПДВ) у 2017 році може становити 30 млрд грн.

Віталія Скоцика було обрано головою Аграрної партії у вересні 2014 року.