Київ. 13 вересня. УНІАН. Майже дві третини досудових розслідувань, пов’язаних із порушеннями на місцевих виборах 2015 року, станом на 11 вересня 2016 року закрито.

Про це сказав аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев на прес-конференції в агентстві УНІАН, представляючи попередні результати моніторингу розслідування виборчих злочинів, здійснених на чергових місцевих виборах в Україні 2015 року.

Координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначила: "Сьогодні у нас, на жаль, є дуже хороші новини для фальсифікаторів і організаторів підкупу виборців – вони можуть спати спокійно. Станом на зараз незначна кількість кримінальних справ досягли судової інстанції і щодо них було прийнято рішення по суті".

Відео дня

Клюжев зазначив, що на чергових місцевих виборах в Україні було розпочато 422 кримінальних провадження за статтями 157-160 Кримінального кодексу України, які стосуються злочинів проти виборчих прав громадян. За його словами, "на президентських виборах 2014 року таких кримінальних проваджень було 150, натомість на позачергових парламентських виборах кількість таких проваджень складала 349". Він вважає, що зростання кількості досудових розслідувань, які були розпочаті органами правопорядку України, відображає специфіку місцевих виборів, в яких приймає участь більше суб’єктів виборчого процесу, і вони активніше звертаються до правоохоронців. Крім того, Клюжев зазначив, що органи правопорядку України більш активно діяли щодо реагування на факти, які стосуються порушення законодавства і фіксації їх обставин.

Він повідомив, що майже 65% проваджень вже закриті "без результативної певної частини". Тобто слідчі встановили або відсутність самої події, про яку йшлося у заяві, або не виявили в цих обставинах склад злочину.

За даними моніторингу, майже 65% досудових розслідувань станом на 11 вересня 2016 року закрито, з них за статтею про підкуп виборців – 77% досудових розслідувань. Всього 15,6% досудових розслідувань були завершені шляхом направлення обвинувального акту до суду. Досі тривають досудові розслідування щодо 84 проваджень (близько 20%).

За результатами моніторингу ОПОРИ, з 442 кримінальних проваджень 272 було закрито, 66 завершилися направленням до суду обвинувальних актів, 84 досі розслідуються.

Юрист ОПОРИ Ольга Коцюруба зазначила, що до суду було передано 66 обвинувальних актів. "На цей час по більшості з них постановлені вироки - це 63"- додала вона. За її словами, з усіх 63 вироків лише в одному випадку кандидат був притягнутий до відповідальності. "Даючи свідчення, він вказав на те, що вчиняючи дії по підкупу він не знав, що це є порушенням законодавства, бо вперше балотується"- зазначила юрист.

Коцюруба повідомила, що серед досудових розслідувань безумовним лідером є стаття 160 Кримінального кодексу України, якою встановлюється відповідальність за підкуп виборців – 159 проваджень. Вона зазначила, що на другій позиції – 97 досудових розслідувань – перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі виборчої комісії чи діяльності офіційного спостерігача (у тому числі втручання службової особи в діяльність виборчої комісії), тобто 157 стаття ККУ. За її словами, водночас спостерігається незначна кількість досудових розслідувань щодо порушення порядку фінансування передвиборної агітації – 7 проваджень (ст. 159-1 ККУ).

Айвазовська повідомила, що в ОПОРІ планують за результатами проведеного моніторингу в співпраці з Міністерством внутрішніх справ і Генеральною прокуратурою провести аудит або ревізію всіх кримінальних проваджень, які були закриті після 2015 року, щоб зрозуміти в чому є причина. "Чи неналежне реагування правоохоронних органів на місцях під час здійснення розслідувань, чи є вади роботи з боку наглядаючого органу – прокуратури, чи має місце певна корупційна дія з боку суб’єктів виборчого процесу або їх представників, щоб уникнути відповідальності", - пояснила Айвазовська.

В той же час вона наголосила, що в частині відповідальності за виборчі злочини, "незважаючи на досить жорсткі оцінки, ми все ж таки відзначаємо прогрес навіть в порівнянні з парламентськими виборами 2014 року".

За даними моніторингу, топ-5 регіонів України із найбільшою кількістю досудових розслідувань, розпочатих на чергових місцевих виборах 2015 року, це: Чернігівська (46), Київська (44), Дніпропетровська (40), Одеська області (40), м. Київ (42). Водночас Чернігівщина є абсолютним рекордсменом за закритими кримінальними провадженнями, досі розслідується лише 1 справа. Найбільше розслідувань виборчих злочинів триває у Київській (14), Одеській (10), Дніпропетровській областях (8), у м. Київ (9). Найменшу кількість кримінальних проваджень було відкрито в Івано-Франківській (1), Чернівецькій (3), Миколаївській (5) областях.