Київ. 9 вересня. УНІАН. Верховна Рада має невідкладно розглянути питання нового складу Центральної виборчої комісії.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила координатор виборчих та парламентських програм громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

«Сьогодні питання перепризначення ЦВК може бути відкладено у довгий ящик, і це є неприпустима практика в українському парламентському процесі щодо узгодження будь-яких рішень шляхом пакетизації з іншими політичними кадровими законотворчими пропозиціями. У зв’язку з тим, що є міжнародні стандарти, які зобов’язують кожну країну виконувати досить зрозумілий і прозорий спосіб формування найвищого адміністративного органу, що забезпечує проведення виборчого процесу, ситуація, яку ми маємо сьогодні, насправді, дискредитує не стільки парламент, як весь інститут виборів в Україні, які за тих чи інших обставин будуть організовуватись протягом найближчого періоду часу», - заявила вона.

Відео дня

Представник ОПОРИ зауважила, що на початку червня говорили про те, що одразу після розгляду комітетом кандидатур, запропонованих президентом, вони будуть невідкладно внесені до сесійної зали. «Сьогодні дискусія ведеться навколо того, що немає необхідної кількості голосів, але ми переконані, що, якщо профільний комітет виконає свій обов’язок і розгляне постанову, розгляне запропоновані кандидатури, парламенту нічого не залишиться, як перевести процес у практичну, а не дискусійну загальну площину. Тобто крок номер один, який необхідно якнайшвидше забезпечити – розгляд кандидатур. Після внесення до порядку денного Верховної Ради питання щодо звільнення та постанову про призначення, я переконана, що Верховна Рада не зможе нерезультативно проголосувати за звільнення 12 членів, оскільки жодного політичного або юридичного аргументу щодо того, що ці члени не можуть бути звільнені, немає», - додала вона.

За словами Айвазовської, те, що запропонований список кандидатур не забезпечує пропорційного представництва парламентських фракцій і груп, може бути вирішено не шляхом тих чи інших домовленостей, а шляхом поіменного голосування за запропоновані кандидатури. «Якщо не всі кандидатури будуть підтримані в залі, а лише кілька, ми все рівно будемо мати звільнених 12 членів. Робота ЦВК буде заблокована. Таким чином, у президента не залишиться іншого шляху, як піти на подальші політичні консультації з парламентськими фракціями і групами і невідкладно вносити повторно кандидатури, і цей процес буде завершений якнайшвидше», - наголосила вона.

Як повідомляв УНІАН, 3 червня у Верховній Раді України було зареєстровано президентські проекти постанов про звільнення 12 членів ЦВК у зв’язку із перевищенням строку їхніх повноважень і призначення 11 членів ЦВК (№ № 4789 і 4790). Згідно з проектом постанови № 4790, президент пропонує призначити на посади членів ЦВК: Аллу Басалаєву, Михайла Вербенського, Романа Гребу, Ольгу Желтову, Олега Конопольського, Світлану Кустову, Ольгу Лотюк, Віталія Плукаря, Євгенія Радченка, Надію Синицю та Леонтія Шипілова.