Київ. 8 вересня. УНІАН. Восьмий всеукраїнський ярмарок органічних продуктів, на якому буде представлена продукція виробників з усієї України, пройде в Києві на Контрактовій площі 10 вересня, повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов.

«10 вересня на Контрактовій площі Києва в восьмий раз пройде Всеукраїнський органічний ярмарок», - сказав Милованов.

За його словами, органічне виробництво (або біовиробництво) має колосальний потенціал розвитку в Україні. У нашій країні виробляються органічні фрукти, овочі, соки, джеми, м'ясо-молочна продукція, крупи, хліб тощо.

«За останні вісім років споживання органічних продуктів зросло в 34 рази - від 0,5 млн євро до 17 млн євро в 2015 році», - сказав експерт.

Милованов зазначив, що за площами, зайнятими під органічним виробництвом, Україна посідає 22-е місце в світі. Українські фермери, яких у 2015 році налічувалося 210, вирощують біопродукцію на 410 тис. га, що складає половину площі Чернівецької області. Федерація органічного руху України прогнозує, що за підсумками 2016 року ці показники зростуть у першу чергу за рахунок малих виробників, орієнтованих на внутрішній ринок.

При цьому продовжиться і тенденція до зростання експорту органічної продукції з України, обсяги якої традиційно перевищують внутрішнє споживання і останніми роками коливаються від 35 до 50 млн євро. За словами Милованова, Україна експортує в основному органічні зернові, бобові, олійні культури, а також дікорослі ягоди, гриби і горіхи. Нарощується постачання круп, молочної продукції і соків.

«Більш як 80% експорту йде в ЄС», - підкреслив Милованов.

Присутній на прес-конференції керівник проекту «Німецько-українське співробітництво у сфері органічного сільського господарства» Йоахім Ленц зазначив, що конкурентні переваги української органічної продукції полягають у порівняно недорогій робочій силі.

«Органічне виробництво зазвичай вимагає порівняно великих затрат на робочу силу, що для країн, де зарплати не такі високі, означає перевагу, що для ринкової економіки України безперечно є конкурентною перевагою», - сказав Ленц.

Він також зазначив, що органічні виробники можуть успішно конкурувати з неорганічними завдяки меншим затратам на добрива.

«Вони зазвичай отримують менший урожай, але завдяки порівняно високій ціні отримують вищу валову маржу», - сказав експерт.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів на своєму засіданні 8 серпня затвердив порядок ведення реєстру виробників органічної продовольчої продукції, який дозволить упорядкувати дані про такі компанії й надавати відомості про них у відкритому доступі.

Міністерство аграрної політики і продовольства України має намір розвивати виробництво органічної продукції, щоб до 2020 року довести частку органічної продукції у валовому сільгоспвиробництві до 3%.