Київ. 30 серпня. УНІАН. 82% українських дітей та підлітків віком від 7 до 17 років споживають газовані напої з цукром.

Такі дані дослідження, проведеного Асоціацією виробників мінеральних та питних вод та Асоціацією дієтологів України, були озвучені на прес-конференції в УНІАН.

За словами менеджера з досліджень міжнародної дослідницької компанії IPSOS Оксани Боголюбовою, в ході дослідження опитувалися діти.

«94% дітей заявили, що вживають пакетовані соки, це найпоширеніший напій. 82% - солодку газовану воду, 74% - бутильовану воду. Щодо частоти споживання – досить часто споживають пакетовані воду 42% дітей, 29% дітей - солодку газовану воду, бутильовану воду – 54%. Ми запитували і виявили, що 67% батьків не заперечують, щоб їхні діти вживали пакетовані соки і самі купують їх. Солодку воду діти купують самі частіше, а воду ж не хочуть. Існує пряма залежність від споживання солодкої газованої води батьками та моделлю поведінки, яку приймають їхні діти. Дослідження виявило: якщо батьки п’ють вдома солодку газовану воду, то й діти більш схильні пити її. 96% дітей, батьки яких п’ють солодку газовану воду, також її вживають", - повідомила Боголюбова.

Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець наголосив, що українські діти споживають багато нездорових харчів і напоїв.

«Це ще одне важливе дослідження, результати якого змушують не лише замислитись, але й діяти. У родині та в навчальних закладах дітей та підлітків повинні постійно застерігати щодо небезпеки надмірної прихильності до солодких газованих напоїв, а також соків, нектарів, солодких молочних продуктів. Попередити дитяче ожиріння можна, наприклад, шляхом вибору на користь звичайної питної води замість солодких напоїв. Лікарям, дієтологам, вчителям і в першу чергу батькам слід робити усе можливе, аби діти вживали менше напоїв з цукром», - сказав Швець.

За його словами, згідно з рекомендаціями ВООЗ, щоденний рівень вживання цукру не має перевищувати 10% від загального раціону, тобто становити не більше 50 г на добу.

«В останні роки міжнародні організації, включаючи ВООЗ, наполягають на ще більшому обмеженні цукру на рівні менше 5% добової калорійності або 25 г на добу. Через перевищення норми споживання цукру можуть виникнути серйозні проблеми: дефіцит кальцію та вітаміну D, ожиріння, негативний вплив на шкіру, послаблення імунітету, а в майбутньому – цукровий діабет, серцево-судинні хвороби чи рак. Також це призводить до порушення енергетичного балансу – зайві калорії спричинюють до набору маси тіла. Якщо дитина чи дорослий їсть багато солодкого, то менше споживає корисної їжі – фруктів, овочів тощо. Це погіршує обмін речовин, збільшуючи ризик виникнення таких важких захворювань як діабет та рак. Тому ВООЗ рекомендує тим країнам, де низький рівень споживання цукру, не підвищувати його, іншим країнам – знизити його споживання (менше 50 г на день). Українці споживають 100 г цукру на день. Так як дитячий організм – значно вразливіший за організм дорослої людини, регулярне вживання солодких напоїв може завдати непоправної шкоди здоров’ю дитини», - наголосив дієтолог.

Швець підкреслив, що в Україні понад 50% дорослих мають надмірну масу тіла, а щодо дітей таких даних немає.

«Споживання цукру слід обов’язково обмежувати, особливо солодких напоїв. Найбільше цукру, як не дивно, у смузі. Щоб контролювати шлях солодкого в організм, треба пити більше води. Вода має бути номером один в раціоні людини», - закликав Швець.

У свою чергу, директор Асоціації мінеральних і питних вод України Оксана Бамбура наголосила, що звичку споживати воду потрібно прищеплювати змалечку.

«З усіх напоїв тільки вода забезпечує нормальне функціонування організму дітей та підлітків, допомагає їжі засвоюватися, транспортує вітаміни, мінерали та інші поживні речовини до клітин. 82% - ця цифра свідчить про те, що здорове майбутнє української нації може знаходитись під загрозою. Тому і виникає потреба переконати громадськість у тому, що кожен з батьків відповідає за здоровий та активний розвиток своєї дитини. Найкращий спосіб гарантувати такий розвиток – стати хорошим прикладом: регулярно споживати воду, виключити із власного раціону солодкі напої, а також приділяти достатньо уваги здоровому питному режиму своєї дитини», - сказала Бамбура.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/67502