Київ. 29 серпня. УНІАН. Активісти закликають парламентаріїв внести зміни до законодавства, що посилило б відповідальність за розповсюдження тютюнових виробів і куріння.

Як повідомила координатор проекту "Київ без тютюнового диму" Громадської організації "Центр демократії та верховенства права" Юлія Солоха сьогодні на прес-конференції в УНІАН, відповідний законопроект №4030а був зареєстрований у Верховній Раді 19 липня цього року.

За її словами, документ передбачає заборону видимого розміщення пачок сигарет у торгових мережах, визначення терміну «приміщення для паління», надає право місцевим органам влади додатково визначати вільні від куріння місця, посилює розміри штрафів для фізичних та юридичних осіб за порушення правил торгівлі та заборони куріння у громадських місцях.

Коментуючи ситуацію із тютюнопалінням в Україні, Солоха зазначила, що останніми роками держава припинила вживати заходи щодо зменшення паління серед населення, а в парламенті без руху лежать антитютюнові законопроети через сильний вплив на депутатів «тютюнових лобістів».

Солоха також зауважила, що проведене серед столичних школярів соціологічне опитування виявило, що викладки сигарет у торгових місцях, їхня яскрава реклама є агресивним інструментом із просування сигаретних брендів та спонукає нових людей «залучатися до армії курців».

«Заборона викладки сигарет діє в багатьох країнах, і це значною мірою вплинуло на зменшення поширення куріння серед молоді. Такі норми також є частиною вимог Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна підписала, забов’язавшись виконувати її положення з метою захисту здоров’я населення та зниження рівня поширеності куріння», - додала координатор.

Фото з прес-конференції:http://photo.unian.net/ukr/themes/67482