Київ. 17 серпня. УНІАН. Українські аграрії готові вийти у вересні на черговий - восьмий за рахунком - всеукраїнський страйк через небажання уряду вести діалог із агровиробниками та враховувати їхню точку зору при формуванні бюджетної, податкової та загальноекономічної політики країни. Про це заявив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик під час круглого столу в УНІАН, проведеного в рамках проекту УНІАН-АГРО.

Скоцик нагадав, що з 30 червня минулого року аграрії провели вже 7 всеукраїнських страйків, намагаючись привернути увагу влади до проблем ключової галузі української економіки, що включає питання оподаткування, скорочення поголів'я, скорочення робочих місць тощо.

«Уряд мусить почати слухати людей, які формують галузь номер один. Ми кажемо: уряд, сідайте за стіл переговорів, - сказав Скоцик. - У вересні ми маємо провести всеукраїнське аграрне віче, під час якого знову звернемо увагу на неприпустимість затягування діалогу з профільними асоціаціями. Якщо діалог не відбудеться, не буде враховано думку асоціацій при формуванні бюджету на 2017 рік, аграрне співтовариство знову вийде на 8-й всеукраїнський страйк, де будуть порушені питання оподаткування та ринку землі».

Голова Аграрної партії повідомив, що стосовно оподаткування аграрії напрацювали низку законопроектів, які так і не були належним чином опрацьовані та обговорені. Тому на поточний момент ключовою вимогою аграріїв стане повернення до системи оподаткування, яка існувала до січня 2016 року.

Крім того, він зазначив, що рекордні врожаї зернових в Україні в останні роки обумовлені переважно сприятливими погодними умовами, а аж ніяк не ресурсами чи грамотної аграрною політикою держави. Але ситуацію можна змінити, якщо уряд, за словами Скоцика, почує позицію аграріїв.

Як повідомляв УНІАН, останні зміни до Податкового кодексу були ухвадені наприкінці грудня минулого року. Верховна Рада частково скасувала податкову пільгу для агропідприємств – спецрежим ПДВ, яким вони користувалися з 1990-х років і який давав їм можливість зберігати весь нарахований ПДВ на рахунках підприємств. Зараз всі аграрії сплачують до бюджету певний відсоток нарахованого ПДВ залежно від виду діяльності. За домовленістю з Міжнародним валютним фондом цю пільгу буде повністю скасовано з 2017 року.

Крім того, депутати скасували норму про невідшкодування ПДВ при експорті зернових, що діяла раніше. Для визначення черговості отримання компенсацій було створено два публічних реєстри з хронологічною системою відшкодування ПДВ.

Аграрна партія створена в 2006 році. Скоцик був обраний головою Аграрної партії у вересні 2014 року.

До цього Скоцик обіймав посаду заступника голови Аграрної партії й входив до президії цієї політичної сили.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/67193

Інші новини: http://press.unian.ua/press/press/