Київ. 16 серпня. УНІАН. Більшість (55,7%) випускників загальноосвітніх навчальних закладів поточного року отримали оцінки достатнього та високого рівнів навчальних досягнень з української мови, 31,1% - середнього рівня, а 13,2% - початкового.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Вадим Карандій, підбиваючи підсумки зовнішнього незалежного оцінювання та державної підсумкової атестації (ДПА) учасників тестування у 2016 році.

Говорячи про результати державної підсумкової атестації з української мови, Карандій зауважив, що результати є «досить високими».

Загалом же серед тих, хто проходив ДПА з української мови, математики та історії України у формі ЗНО, найкращі результати ДПА отримали випускники з Києва, Львівської, Тернопільської та Харківської областей.

Початковий та середній рівні навчальних досягнень переважають серед випускників Закарпатської та Чернівецької областей.

Говорячи про результати ДПА із математики та історії України, директор УЦОЯО нагадав, що серед учасників ЗНО 64% надали перевагу історії України і лише 36% - математиці. Математику обирали, передусім, випускники зі східних та південних регіонів України, а історію України – із західних.

З математики 46,5% учасників отримали оцінки достатнього та високого рівнів навчальних досягнень, а з історії України результати цих рівнів мають 35% випускників. Карандій підкреслив, що таким чином загальні показники ДПА з історії є нижчими і гіршими, ніж із математики.

Кращі результати ЗНО з математики (від 160 до 200 балів) отримали учасники з Києва – 38,4% та Львівської області – 28%.

У лідерах за результатами з географії серед випускників 2016 року – Київ, Рівненська та Волинська області.

Водночас хімія – єдиний предмет, найвищі результати тестування з якого зафіксовано не в Києві, а у Львівській області: від 160 до 200 балів тут отримали 42% учасників, тоді як у столиці цей показник становить 32,3%, а у Волинській області – 30,3%.

У цілому достатній та високий рівні навчальних досягнень демонструють випускники міських загальноосвітніх начальних закладів, а початковий та середній рівні переважають у навчальних закладах, що розташовані в селах.

Як повідомляв УНІАН, цього року для вступу до вищих навчальних закладів абітурієнти мають подати сертифікати ЗНО лише 2016 року. Кожен учасник ЗНО мав право скласти тести не більш як із 4 навчальних предметів. Загалом тестування проводилося з 12 предметів. Основна сесія ЗНО проходила з 5 травня до 17 червня, додаткова - з 14 червня до 4 липня.