Київ. 9 серпня. УНІАН. Антимонопольний комітет України (АМКУ) не мав підстав скасовувати результати торгів із закупівлі Фондом соцзахисту інвалідів послуг з оздоровлення громадян з обмеженими можливостями, оскільки визнані пов'язаними санаторії брали участь у різних лотах аукціону.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив юрист Юрій Богаченко, який представляє Федерацію профспілок України.

«У різних лотах брали участь кілька санаторно-лікувальних установ, засновником яких є приватне акціонерне товариство «Укрпрофоздоровниця». В даному разі це дочірнє підприємство «Слов'янський курорт» (санаторій Слов'янський - УНІАН), санаторій ім. Пирогова «Куяльник», - сказав Богаченко.

Він зазначив, що визнання АМКУ санаторіїв «Слов'янського» і «Куяльника» пов'язаними не відповідає нормам законодавства, оскільки вони брали участь у торгах за різними лотами.

Присутній на прес-конференції голова постійно діючої адміністративної колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері держзакупівель Андрій Вовк зазначив, що торги не були скасовані регулятором. АМКУ лише постановив скасувати результати розкриття пропозицій.

Тому, замість позову до суду, який подав Фонд соціального захисту інвалідів, можна було провести торги повторно, без участі пов'язаних санаторіїв. «Суд може розглядати позов і рік, і два, і три... В найкоротші терміни можна провести ще одну процедуру закупівель путівок на лікування», - сказав Вовк.

У той же час, голова Донецької обласної організації інвалідів Надія Паламарчук під час прес-конференції зазначила, що інвалідів не влаштовує пропозиція провести торги без зазначених санаторіїв, оскільки вони є кращими в області лікування травм хребта і спинного мозку, а також розташовані на сході країни. «Ми хочемо великою командою влаштувати тут (у Києві - УНІАН) тривалу голодовку, тому що у нас немає виходу. Єдині два санаторії, які доступні для лікування саме цих захворювань опорно-рухового апарату, не отримали на сьогодні жодної путівки», - заявила Паламарчук.

Представник Фонду захисту інвалідів Олександр Маркелов під час прес-конференції заявив, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі вважає проведені торги правомірними.

«Ми отримали відповідне роз'яснення від Міністерства економічного розвитку і торгівлі, яке свідчить, що якщо за різними лотами хоч і в рамках однієї процедури беруть участь компанії, які можуть бути пов'язаними, то вони не є такими, оскільки не створюють конкуренції», - пояснив Маркелов. Тому було ухвалено рішення подати позов до суду про скасування рішення АМКУ. Засідання суду призначене на 10 серпня.

Уповноважений президента України з питань людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, який був присутній на конференції, зазначив, що в Україні забезпечується лише близько 30% від потреби інвалідів у путівках на лікування у санаторіях. При цьому подібні закупівлі зазвичай відбуваються до травня. «Зараз ми приходимо до варіанту, що люди з інвалідністю можливо десь у жовтні або до кінця року отримають санаторно-курортне лікування», - сказав Сушкевич.

Він також зазначив, що судова практика щодо схожих спорів по-різному трактує законодавство у сфері держзакупівель. Тому він закликав АМКУ не застосовувати формальні приводи, коли йдеться про оздоровлення інвалідів. «Якщо ми підемо за процедурою, яку пропонують колеги з Антимонопольного комітету, ми вийдемо на санаторії, які, м'яко кажучи, не кращі, а кращі будуть виключені у зв'язку з формальними процедурами застосування законодавства», - пояснив Сушкевич.

Як повідомляв УНІАН, Антимонопольний комітет зобов'язав Фонд соціального захисту інвалідів скасувати рішення, ухвалені наприкінці червня поточного року після розкриття пропозицій конкурсних торгів щодо закупівлі послуг з оздоровлення громадян з обмеженими можливостями.

Як вважають в АМКУ, під час проведення закупівлі Фондом соцзахисту інвалідів були допущені порушення законодавства. Зокрема, участь у торгах брали пов'язані особи - держпідприємства «Клінічний санаторій ім. Пирогова» і «Слов'янський курорт», які входять до закритого акціонерного товариства «Укрпрофоздоровниця».

Інваліди вимагають від АМКУ скасувати ухвалене наприкінці червня поточного року рішення про визнання недійсними тендерів на закупівлю путівок, оскільки його було ухвалено з порушенням чинного законодавства. Сьогодні вранці, 9 серпня, інваліди проводили акцію протесту з відповідними вимогами біля стін АМКУ.