Київ. 9 серпня. УНІАН. В Україні за останні 15 років відбулося близько 30 тисяч рейдерських захоплень з перерозподілом майна на загальну суму 20 млрд дол., повідомив директор Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько на прес-конференції в УНІАН.

«За оцінками експертної ради Антирейдерського союзу, за 15 років в Україні відбулося понад 30 тисяч випадків незаконного перерозподілу власності на загальну суму близько 20 млрд дол. Якщо розглядати останні три роки, то після Революції гідності, в 2014 році, можна говорити про дві тисячі випадків незаконного перерозподілу власності. Це можна назвати перерозподілом власності представників попередньої влади. У 2015 році відбулося близько трьох тисяч випадків, які відбувалися на тлі визнання неплатоспроможності банків і виведення їх з ринку», - сказав він.

За словами Семидідька, на даний момент однією з головних проблем, що провокують збільшення обсягів рейдерства, є легкість доступу до реєстру майнових прав.

«Ми можемо говорити про відродження рейдерства в даний час у зв'язку із змінами законодавства у реєстраційних діях – «підприємливі» люди отримують шанс, підроблюючи і нотаріально оформляючи документи», - зазначив директор Антирейдерського союзу.

При цьому Семидідько наголосив, що головними способами запобігання рейдерству нині є оформлення формального кредиту під заставу майна (у цьому випадку в його збереженні буде зацікавлений банк), а також регулярне відстеження реєстру майнових прав.

Як повідомляв УНІАН, у рамках реформи державної реєстрації бізнесу та нерухомості Міністерство юстиції з 1 травня поточного року повністю передало свої функції в даній сфері районним держадміністраціям, міським радам, приватним нотаріусам й іншим акредитованим суб'єктам. Щоб запобігти можливі помилки і зловживання на початковому етапі реформи, Мін'юст створив спеціальну комісію, яка займається позасудовим розглядом скарг у даній сфері.

При цьому комісія не підміняє собою суд. Вона розглядає лише саму реєстраційну дію і, якщо виявляє порушення при її вчиненні, скасовує таку реєстраційну дію. На думку представників Мін'юсту, це суттєво знижує небезпеку здійснення рейдерських атак за допомогою нотаріусів чи інших акредитованих реєстраторів.

За перші 6 місяців 2016 року дана комісія запобігла спробам рейдерського захоплення майна на суму понад 125 млрд грн.