Київ. 9 серпня. УНІАН. У 2017 році культурно-просвітницький фестиваль сучасної і традиційної української культури "З країни в Україну" планує побувати на прифронтових територіях на сході України, а також налагодити побратимські відносини міст по обидва боки фронту.

Про це автор ідеї фестивалю Денис Блощинський повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Він нагадав, що фестиваль розпочався трохи більше двох років тому.

Відео дня

Говорячи про майбутнє фестивалю, Блощинський зауважив, що в 2017 році «ми хочемо звернутися саме до тих українців, які проживають у Криму, в Донецькій і Луганській області, та сказати про те, що якщо державі не завжди вдається пам’ятати про те, що там живуть українські громадяни…, то ми про те пам’ятаємо».

Він наголосив: «Ми хочемо накласти шви, бо коли рана кровить, коли її краї розійшлися і вона сама по собі не може зійтися, то треба накладати шви і зробити так, щоб ззовні була додаткова допомога, щоб загоїти цю рану. Такими швами ми хочемо з’їднати Донецьк з Маріуполем, Горлівку з Покровським, Луганськ з Сєверодонецьком - одне місто з того боку, одне місто - з нашого боку».

За словами Блощинського, фестиваль не може приїхати на окуповані території, але можна «на нашій території, у наших містах згадати всіх видатних українців, які жили там, і по пазликах складали Україну такою державою, якою ми її сьогодні знаємо».

«І це один з таких дуже важливих нюансів, акцентів на наступний рік», - зауважив він.

Як сказав автор ідеї фестивалю, «цього року ми зустріли кілька десятків людей, які приїхали на фестиваль спеціально з окупованих територій».

У свою чергу керівник фестивалю Галина Самчук заявила, що цього року він став не тільки просвітницьким, але й сприяв об’єднанню українських громад. За її словами, мета також - «привнести яскравішого життя в українські міста».

Блощинський додав, що «фестиваль добрався до 5 областей і 33 міст».

Самчук повідомила, що зазвичай відбувається «феєричний концерт - це як вишенька на торті всього фестивалю», є майданчики, де представлені українські інновації, розроблені у кожному з міст, де відбувалося свято.

За її словами, на фестивалі цього року з’явився вперше майданчик громадських ініціатив, а також є майданчик «Відкрита бібліотека». «Це особливий формат обміну літературою, де для того, щоб взяти якусь книжку з полиці, а ми привозимо з собою великий масив книжок, які збираються по кав’ярнях Києва і великих міст України, необхідно пояснити, чому ти хочеш цю книжку прочитати», - сказала Самчук. За її словами, «в одному місті в нас розходиться 1200-1300 книжок», при цьому «Відкрита бібліотека» у кожному місті передає близько 200-300 книжок місцевим бібліотекам - шкільним та міським.

Як повідомила куратор творчої програми фестивалю Анастасія Вергелес, цьогорічне гасло фестивалю - «Люди змінюють людей».

За її словами, творча програма була різноманітною і в кожному місті іншою.

«Музична частина була дуже різноманітна, а артисти виступали абсолютно безкоштовно», - сказала вона і додала, що всі виконавці виконували авторську музику і «в основному рок». Вергелес також повідомила, що в кожному місті виступають місцеві гурти.

Український реп-виконавець Олександр Ярмак, який брав участь у фестивалі, зокрема виступав у Маріуполі, наголосив, що важливим є для молодих людей, які ще не сформувалися, показати героїв, на котрих треба рівнятися.