Київ. 19 липня. УНІАН. Громадські активісти звернулися до Генеральної прокуратури й Національного антикорупційного бюро України з проханням розслідувати справу про незаконне привласнення майна пайовиків Кіровоградської облспоживспілки її керівником.

Про це повідомив голова благодійного фонду «Покрова-2013» Олександр Жимінюк у ході прес-конференції в УНІАН.

«Петрушевський (депутат обласної ради і керівник Кіровоградської облспоживспілки – УНІАН) переписав усе майно Кіровоградської облспоживспілки на підприємство-«двійника»... Багато людей просять, щоб влада розібралися з цим питанням. У людей забрали паї. Вони будували, вони робили, а хтось інший усе це переписав на себе», - сказав Жимінюк.

Він пояснив, що керівник Кіровоградської облспоживспілки в 2015 році створив власне підприємство зі співзвучною назвою, переписав на нього все ліквідне майно облспоживспілки й заробив на цьому ділі мільйони гривень.

«У нас у місті є 2-3 ринки – центральний і колгоспний, - які коштують мільйони. Вони належать підприємству-«двійнику». Тобто, вони вже належать товаришу Петрушевському», - додав Жимінюк.

Також він зазначив, що громадські активісти неодноразово зверталися до правоохоронних органів. Ще в 2015 році було відкрито провадження стосовно керівника облспоживспілки за зловживання службовим становищем та заволодіння грошовими коштами підприємства. Однак справу багато разів призупиняли й не розслідували.

«Ми починали мітингувати, до нас приєднувалися люди з усієї Кіровоградської області. У всіх інстанціях нас запевняли, що займатимуться цією справою. Але це були лише слова», - сказав Жимінюк.

Як повідомила колишній керівник Маловисківської споживспілки Кіровоградської області Євдокія Мамедова, також присутня на прес-конференції, на даний момент із 464 тис. пайовиків Кіровоградської облспоживспілки залишилося лише 22.

«У 2014 році головний бухгалтер запросила нас до кабінету. Коли ми прийшли, нам дали якісь листочки і сказали: підпишіть. Ми завжди довіряли нашим колегам, з якими колись працювали, і підписали ті листочки. Коли ми запитали головного бухгалтера, для чого ми це робимо, вона відповіла, що таким чином ми підтверджуємо, що є повними пайовиками облспоживспілки. А через якийсь час я дізналася, що вже не є пайовиком», - розповіла Мамедова.

Крім того, вона додала, що під час роботи в облспоживспілці керівництво змусило її, а також кількох інших колишніх співробітників взяти кредити на потреби підприємства. Загальна сума позики перевищувала 20 тис. грн.

«Керівництво не погашало кредити, і на них набіг великий відсоток. Як підсумок довелося платити зі своєї кишені... Люди заплатили свої гроші за ті кредити, які бралися на підприємство», - сказала Мамедова.

При цьому голова благодійного фонду «Благомир ВС» Геннадій Орєшков, який також був присутній на прес-конференції, зазначив, що такі випадки не поодинокі.

"Я відстежую близько 10 подібних справ», - сказав Орєшков.

На думку громадського активіста, люди часто потрапляють у подібні ситуації через те, що не знають законодавчу базу і, отже, не знають свої права.

Довідка УНІАН. Кіровоградська облспоживспілка є громадським об'єднанням, яке займається торгово-виробничою та комерційною діяльністю. Воно відповідає за заготівлю сільськогосподарської та іншої продукції, закупівлю продовольчих і промислових товарів, здає в оренду торгові та складські площі, магазини.