Київ. 12 липня. УНІАН. У Києві громадська організація "Міжнародне бюро з визволення політв'язнів та військовополонених" презентувало програму визволення політв’язнів та військовополонених з полону контрольованих Російською Федерацією бойовиків та російських в'язниць.

Програму презентували засновники громадської організації на прес-конференції в УНІАН.

Як зазначили учасники організації, вони розробили план дій суспільства зі звільнення політичних в’язнів та військовополонених, яких утримують у полоні на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Криму, а також в Російській Федерації.

Відео дня

“Я вважаю, що це обов’язок кожної людини, кожного громадянина України - займатися визволенням полонених… Це настільки болюче нам всім за цим спостерігати, і спостерігати більше не можна - треба діяти. І ми розробили план дій, як це робити, як допомогти державі і нашим воїнам в цей важкий час, допомогти їх сім’ям, які потребують допомоги. І ось зараз ми зібралися саме для цього”, - сказала голова організації, народна артистка України Раїса Недашківська.

Одним з першочергових завдань організації є створення єдиної бази усіх політичних в’язнів, військовополонених та безвісти зниклих українців.

“Найперше, що ми хочемо зробити, це створити єдину базу військовополонених і політв’язнів та безвісти зниклих, тому що у багатьох організаціях і державних службах, також спецслужбах України, різні дані. Єдиної бази досі немає”, - наголосив член правління, керівник ГО "Учасників АТО Вишгородщини Київської області" Денис Париж.

Організація має намір створити спеціальний сайт в Інтернеті, на якому оновлюватимуться інформація про кількість полонених і політв’язнів, стан їхнього здоров’я, про те, чого вони потребують та чого потребують їх родини.

“Для того, щоб підняти бойовий дух хлопців на передовій, треба, щоб всі розуміли, що військовополонених ніхто не забуває, і також їх сім’ї”, - додав Париж.

На думку засновників організації, створення цього сайту надасть можливість налагодити прямі контакти громадян чи організацій з будь-яких країн, що хочуть надавати допомогу, з тими українцями, які потребують такої допомоги.

Своєю чергою член правління організації, громадський діяч Людмила Ющенко зазначила, що на сайті буде сторінка кожного політичного в’язня та військовополоненого, на якій викладуть усю інформацію та біографію, дані родичів, інформацію про час і дату ув’язнення, про час і дати судових засідань, місце відбування покарання, місце перебування у полоні, щоб кожна людина могла знати про це.

Засновники організації мають намір налагоджувати співпрацю із правозахисними міжнародними та російськими організаціями для звільнення політичних в’язнів та військовополонених. Організація також планує інформувати суспільство та міжнародну спільноту про військовополонених та зниклих безвісти. Крім того, Міжнародне бюро з визволення політв'язнів та військовополонених планує налагоджувати співпрацю зі всесвітніми християнськими, мусульманськими та іншими конфесіями.

“Перша хвиля протистояння два роки тому назад проти агресії північного сусіда відбувалася в першу чергу волонтерами, тими небайдужими людьми, які готові були навіть без зброї і без відповідної амуніції опинитися на передовій і знайти спосіб протистояти просуванню агресії вглиб України. Багато з них загинули, багато з них пропали безвісти, чимало з них знаходяться сьогодні в полоні і тому, коли ми будемо працювати, я наполягатиму на тому, щоб увага приділялася абсолютно усім, без диференціації, хто відноситься до регулярних військ Збройних сил України, чи до Національної гвардії і Міністерства внутрішніх справ”, - наголосив член правління, громадський діяч Мирослав Мусій.

Разом з тим член правління, громадський діяч, письменниця Марія Махновець додала, що необхідно допомагати “в’язням, які знаходяться не тільки в застінках Росії, політичним в’язням, а й тим, яких уже дуже багато, серед них герої, які першими йшли захищати нашу українську землю, знаходяться в застінках у нас”.

Організація планує налагоджувати співпрацю і з правоохоронними організаціями для встановлення фактичної кількості політичних в’язнів і військовополонених та встановлення долі безвісти зниклих громадян, сприяння їх звільненню і пошуку.

“Питання стоїть у тому, що ця співпраця має бути масштабною, і не на таких особистих рівнях, а має бути зацікавленість загальна, тому що є факт, коли, не хочу уточнювати, яка бригада… подає в суд, щоб визнати хлопця безвісти зниклим, замість того, щоб зайнятись його пошуком, і коли проходить півроку, рік, то можемо здогадуватися, де він, а якщо він десь у гірських районах Чечні, то витягнути людину звідти майже неможливо”, - заявив Париж.

Учасники організації також відзначають необхідність внесення законодавчих ініціатив до Верховної Ради та інших інститутів влади в рамках соціального забезпечення політичних в’язнів та військовополонених, учасників АТО та їх родин. Також вони виступають за належне забезпечення соціальним захистом від держави і міжнародних організацій осіб, їх родин, які перебувають та перебували у полоні бойовиків на Донбасі та у Криму.

Париж відзначив, що в законі України про статус ветеранів війни та їх соціальні гарантії немає жодного пункту про військовополонених.

Організація "Міжнародне бюро з визволення політв'язнів та військовополонених" вже зареєстрована.

“Сьогодні ми оголошуємо план дій для того, щоби ті, хто нас почують, – однодумці, хто мають якийсь вплив, щоб приєдналися до нашої ініціативи, бо правильно сказали, що в єдності сила. Справа в тому, що боремося ми з тотальною несправедливістю і з системою, яка побудована вже не один десяток років, і тільки разом, консолідувавши все суспільство і міжнародну спільноту, тільки разом ми зможемо це подолати”, - заявив Париж.