Київ. 12 липня. УНІАН. Конфліктність в регіонах значною мірою залежить від стабільності політичної ситуації у центральній владі.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив координатор проекту, заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, представляючи результати моніторингу існуючих та потенційних конфліктів.

Проект реалізовувався за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. На прес-конференції були представлені дані моніторингу конфліктних тенденцій розвитку Одеської, Херсонської та Луганської областей впродовж першого півріччя 2016 р.

Відео дня

«В цілому можна сказати, що конфліктність в регіонах значною мірою залежить від стабільності політичної ситуації на Печерських пагорбах», - сказав Данилов.

«Ми знаємо, що кінець зими - початок весни, розпад коаліції, відставка Яценюка - це одразу вплинуло на ситуацію в дуже різних регіонах. Я думаю, що подібна дестабілізація спостерігалася в той момент по всій Україні, однак в кожному випадку діяли свої особливі фактори, які спричиняли той чи інший вплив на ситуацію», - додав Данилов.

За його словами, дослідження засвідчило, що існує різне сприйняття конфліктів на місцевому, загальнонаціональному рівні та на рівні міжнародних організацій, які задіяні в процесі трансформації й врегулювання конфліктів.

«Існує певний шар проблем, які вбачаються швидше на місцевому рівні і по-іншому оцінюються. Будь-яка подія, яка стається в Луганській області, на Донеччині чи на Херсонщині має бути вписана в контекст, має аналізуватися і розглядатися невідривно від того, що відбувається зараз на цій території і як люди сприймають ту чи іншу конфліктну ситуацію», - сказав Данилов.

Він зазначив, що дуже важливо зважати на місцеву специфіку, з одного боку, для того, щоб розуміти, як живе регіон, яка атмосфера складається, як в ньому реагують і чому так реагують.

«Це важливо всім – і міжнародним організаціям, і громадськості України, і державним органам», - додав Данилов.

За його словами, в таких регіонах як вільні території Луганщини кожен насильницький конфлікт сприймається зовсім по-іншому, ніж в інших регіонах.

Щодо Херсонської області, яка має адміністративний кордон з тимчасово окупованим Кримом, Данилов зазначив, що конфліктний потенціал не розповсюджується рівномірно на всю область. Він нагадав, що Херсонщина - це єдиний на сьогодні регіон на материковій частині України компактного проживання кримських татар.

«На початку весни цього року були достатньо серйозні спроби дестабілізувати ситуацію, спровокувавши міжетнічний конфлікт між кримськими татарами та місцевим населенням шляхом масованої інформаційної атаки, вкидів щодо можливості утворення кримськотатарської автономії на території Херсонської області», - сказав Данилов.

Своєю чергою керівник суспільно-політичних програм громадської організації «Сприяння міжкультурному співробітництву» (Одеса) Юлія Сербіна зазначила, що Одеська область у 2016 році «являє собою зовсім іншу картину, ніж це було в 2014 році».

«На щастя, це той випадок, коли щодо конфліктів потрібно працювати на попередження, а не на їх врегулювання, тому що більшість конфліктних ліній напруження були знижені, зокрема завдяки роботі громадянського сектору», - сказала Сербіна.

Керівник проекту, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос наголосив, що ЗМІ не можуть детально ознайомитись з результатами моніторингу, оскільки розсилка результатів дослідження здійснювалася тільки цільовій аудиторії - органам державної влади.

«В кожному конфлікті є свої стейкхолдери, достатньо багато ситуацій, коли висвітлення та розсилка може зашкодити, а не допомогти. Тому ми намагаємося звертатися до тих, хто задіяний в цьому конфлікті і хто може якимось чином вплинути на ескалацію», - сказав Семиволос.

Водночас він зазначив, що центр планує зробити «якусь вижимку», яка буде розміщена на їхньому сайті і висвітлюватиме загальні тенденції конфліктності по регіонам, де реалізується проект.