Київ. 11 липня. УНІАН. 16-17 липня у Львові відбудеться масштабна подія у світі стронгменів - Парний чемпіонат світу.

Про це на прес-конференції в УНІАН розповів президент Федерації стронгменів України Сергій Конюшок.

Титул "Найсильніша команда світу 2016 року" виборюватимуть спортсмени з 12 країн - України, Білорусі, Молдови, Польщі, Словаччини, Угорщини, Грузії, США, Фінляндії, Чехії, Литви та Норвегії. Півфінал турніру відбудеться 16 липня у парку Івана Франка, біля Львівського національного університету. Фінал чемпіонату пройде на наступний день на "Арені Львів".

Україну на турнірі представлять чотири команди. На думку Конюшка, фаворитом серед них є пара Олександр Лашин/Володимир Рекша. Лашин є шестиразовим володарем титулу "Найсильніша людина України", Рекша - дворазовий чемпіон світу у ваговій категорії до 110 кг.

Також за Україну виступатимуть пари Олексій Новіков/Павло Гайша, Сергій Пономарьов/Віталій Герасимов, Віталій Міхеєв/Андрій Бурштин.

Головним суддею турніру буде дворазовий чемпіон світу Василь Вірастюк. Під час прес-конференції він розповів про формат змагань.

"Усі вправи виконуються парно. У кваліфікації 16 команд методом жеребкування діляться на чотири групи по чотири команди. З кожної групи до фіналу на "Арені Львів" виходять по дві найсильніші пари", - пояснив Вірастюк.

За його словами, в кваліфікації усі команди змагатимуться у чотирьох класичних для стронгменів вправах. Зокрема, спортсмени будуть тягнути автомобіль-фуру вагою 20 тонн на відстань 20 метрів. У фіналі спортсмени змагатимуться вже у шести вправах.

Крім іншого, Конюшок повідомив, що на фінал змагань вхід на "Арену Львів" буде платним, а квитки коштуватимуть в межах 80-150 грн. Президент Федерації підкреслив, що, якщо на чемпіонаті буде продано 5 тис. квитків, організатори вийдуть на самоокупність турніру.

"Це досить амбітний проект - організація таких змагань на "Арені Львів". Тому вперше в історії українського стронгмену ми проводимо заходи з продажу квитків. Вони не дуже дорогі, на рівні походу у кіно. Але для нас це цікаво - ми хочемо подивитися, чи готові українці з власної кишені трохи допомогти спортсменам. Якщо ми зберемо необхідну кількість людей, це буде хорошим поштовхом для спорту, причому не тільки нашого. Ми розуміємо, що ментальність українців змінилася, і якщо сьогодні спорт вийде на рівень самоокупності, рівень підготовки зросте в рази", - заявив очільник ФСУ.

Фрагменти чемпіонату потраплять у програму "Богатирі", яка буде виходити в осінньому сезоні телеканалу "2+2".