Київ. 8 липня. УНІАН. Генеральний директор Чорнобильської атомної електростанції Ігор Грамоткін спростовує звинувачення слідчих і суддів про виведення керівництвом станції частини фінансової допомоги міжнародних донорів за кордон, оскільки цими грішми станція не розпоряджається.

Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН.

«Жодна копійка, жоден долар, жодний євроцент міжнародно-технічної допомоги на рахунки Чорнобильської АЕС не надходить взагалі... Гроші без погодження з Європейським банком реконструкції і розвитку, без узгодження з групою управління проектом, яка працює на Чорнобильській АЕС і управляється нашими іноземними колегами, не здійснюється», - сказав Грамоткін.

Крім того, він назвав надуманими звинувачення щодо розтрати бюджетних коштів, нібито за демонтаж металоконструкцій, який не здійснювався.

«Усі платежі, які у нас є, здійснюються згідно з планом використання коштів і з паспортами бюджетних програм. Жодна копійка не може пройти без погодження з органами державного управління, і вже тим паче - з казначейством, яке просто не пропустить жодних грошей на благодійність, ні на інші цілі, крім тих, які визначені», - зазначив гендиректор.

При цьому він повідомив, що дані звинувачення ґрунтуються на заявах двох слідчих поліції під час опитування, де один з них вирішив, що гендиректор ЧАЕС є безпосереднім організатором схеми з виведення міжнародно-технічної допомоги за межі України, яка здійснювалася шляхом переказу коштів на рахунки церкви.

«Жодних платежів на Свято-Іллінську церкву з Чорнобильської АЕС не здійснювалося. Їх ніколи не було і немає. Це легко можна подивитися шляхом простої перевірки руху коштів по рахунках Чорнобильської АЕС», - додав Грамоткін.

Разом з тим він повідомив, що в 2015 році на АЕС було 14 офіційних перевірок різних контролюючих органів, за 2015-2016 рік було 45 перевірок з вилученням документів. У 2015 році Рахункова палата виконала комплексний аналіз всієї господарської діяльності АЕС, і жодних зауважень до керівництва станції не було, зазначає керівник АЕС.

У свою чергу голова профспілкового комітету ЧАЕС Максим Орлов повідомив, що жоден із наданих у судовому рішенні фактів не був підтверджений документально. При цьому він наголосив, що під час слідчих дій на ЧАЕС слідчі порушували роботу держпідприємства і зневажливо ставилися до працівників станції.

«Такого тиску на колектив за всю історію Чорнобильської АЕС ще не було», - наголосив Орлов.

За його словами, найімовірніше, така ситуація виникає через бажання власників незаконного бізнесу спільно з представниками правоохоронних органів брати участь у розподілі вивезення металобрухту з майданчика Чорнобильської АЕС в обсягу близько 300 тисяч тонн.

Разом з тим, Грамоткін повідомив, що через такі безпідставні розслідування Україна може позбутися фінансової допомоги міжнародних донорів, які можуть вимагати пояснення виниклої ситуації на асамблеї донорів у Лондоні наприкінці липня.

«В умовах, коли робляться такі сильні заяви, що ми разкрадаємо міжнародно-технічну допомогу, існують величезні ризики, що донори зупинять фінансування проектів доти доки не буде повністю забезпечена прозорість, об'єктивність процесів, які проходять. Правила ЄБРР не дозволяють залишати без уваги такі заяви», - наголосив гендиректор Чорнобильській АЕС.

Раніше повідомлялося, що слідство вважає директора Чорнобильської АЕС Ігоря Грамоткіна організатором незаконного перерахування коштів за демонтаж металу з атомної станції, який насправді не здійснюється, а також подальшої його реалізації за заниженими цінами.

Як зазначалося, легалізація грошових коштів здійснювалася шляхом переведення їх на рахунки Свято-Іллінської Єпархії Української православної церкви Славутича Київської області, звідки вони спрямовувались на рахунки іноземних компаній, однією з яких є естонська компанія МАСТЕ GZU OU.

Довідка УНІАН. Україна залучає донорську допомогу для реалізації чорнобильських проектів з 1993 року. Одним з ключових партнерів нашої країни в цій сфері є ЄБРР. Під егідою банку сформовано Рахунок ядерної безпеки. Кошти в нього вкладають Бельгія, Канада, Данія, Європейський Союз, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Норвегія, Росія, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, Україна і Сполучені Штати Америки.