Київ. 7 липня. УНІАН. Члени Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) домовилися з Міністерством аграрної політики та продовольства про запуск на ринку молока з 2017 року механізму інтервенцій, які здійснюватиме державний регулятор «Аграрний фонд», повідомив на прес-конференції в УНІАН голова ВАР Андрій Дикун.

«Учора була зустріч з міністром аграрної політики і продовольства Тарасом Кутовим. Ми попередньо домовилися про те, що потрібно «розвернути» «Аграрний фонд» до виробників молока, щоб він відновив закупівлі твердих сирів, масла і сухого молока і виконував інтервенційну функцію», - сказав Дикун.

За його словами, запустити такий механізм цього року неможливо, але міністерство планує зробити це у наступному році.

Відео дня

«Є попередня домовленість, що ми спробуємо запустити цей механізм у наступному сезоні», - сказав Дикун.

Директор з питань взаємодії з органами державної влади компанії «Данон Україна» Сергій Мовчан зазначив у коментарі УНІАН, що така діяльність «Аграрного фонду» дозволить регулювати ціни на ринку і не допустити різких стрибків.

«Ті, хто виробляють сухе молоко і масло, були б дуже зацікавлені у такій діяльності «Аграрного фонду», - підкреслив Мовчан.

Дикун уточнив УНІАН, що регулювання ціни за допомогою державних інтервенцій є ринковим механізмом, який застосовується у США і Європі і кардинально відрізняється від чинного в Україні обмеження націнок на соціально значущі продукти харчування.

«Держава формує запас продукції і стабілізує ціну. Але держава забирає надлишки і витрачає на це гроші, а не говорить: «У вас надлишки, а ви все одно продавайте їх за такою-то ціною». Потім, коли ціна починає різко зростати взимку, держава продає запас, і ціна знижується. Таким чином, протягом року ми маємо стабільну ціну, вигідну і споживачеві, і виробникові. Так працює США і Європейський Союз», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, виробники молока в Україні неодноразово заявляли про збитковість бізнесу з огляду на те, що закупівельні ціни не покривають витрат на виробництво продукції. Через втрату традиційного ринку збуту в Російській Федерації на українському ринку сформувався профіцит молока. За прогнозом Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), зниження цін на молокосировину в Україні триватиме до серпня у зв'язку з профіцитом обсягом близько 500 тис. тонн. ВАР закликала Мінагропрод розпочати закупівлі надлишків молока на ринку, щоб стабілізувати ситуацію.

За даними Держстату, обсяг виробництва молока в Україні у січні-травні 2016 року становив 4 млн тонн, що на 0,9% менше, ніж за аналогічний період минулого року. У 2015 році порівняно з 2014 роком виробництво молока скоротилося на 4%, до 10,7 млн тонн.

Обмеження націнки на соціально значущі продукти харчування встановлено постановою Кабінету міністрів від 25 грудня 1996 року №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)». Міністерство економічного розвитку і торгівлі 7 липня представило громадськості проект постанови про скасування даного виду регулювання ринку і очікує на рішення Кабміну протягом кількох місяців.

Спеціалізована державна бюджетна установа «Аграрний фонд» (ДБУУ «Аграрний фонд») уповноважена Кабінетом міністрів здійснювати цінове регулювання на ринках продуктів харчування за допомогою інтервенцій, щоб не допустити серйозних коливань цін.