Київ. 5 липня. УНІАН. Виборча кампанія на проміжних виборах до Верховної Ради, які відбудуться 17 липня у семи округах, є доволі конкурентною й активною, але конкуренція не завжди є добросовісною.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

«Активна виборча кампанія розпочалась з 1 липня, хоча ми визначаємо і значну кількість фальстартів у межах одномандатних мажоритарних округів з боку осіб, які на момент початку агітації не були ще зареєстровані кандидатами і здійснювали агітаційну діяльність, відповідно, у позазаконний спосіб. Виборча кампанія є доволі конкурентною й активною. Хоча конкуренція не завжди є добросовісною» - сказала вона.

Крім того, за словами Айвазовської, «ми відзначаємо велику кількість агітації без вихідних даних з порушенням порядку ведення виборчої агітації, яка також свідчить про прихований тип фінансування виборчої кампанії, який, на жаль, не буде зафіксований у проміжних або фінальних звітах кандидатів, що призведе до порушення статті 159-1 Кримінального кодексу щодо надання недостовірних відомостей про звіти виборчих фондів, і за це може бути притягнуто до відповідальності осіб, які ці звіти формували, фіксували і надавали дані окружним комісіям в офіційному порядку».

Як сказала Айвазовська, зважаючи на те, що в Україні розпочала більш жорстку діяльність система, яка забезпечує контроль за політичними фінансами, у тому числі у ході виборчих кампаній, спостерігачі ОПОРИ дуже ретельно відслідковують змісти фінансування і звітності кандидатів.

«Тому ми закликаємо кандидатів якомога точніше і правдивіше надавати фінансову звітну інформацію для того, щоб потім не мати проблем із законом, незважаючи на те, що вони перестануть бути суб’єктами виборчого процесу і виборча кампанія по факту завершиться», - зауважила вона.

Айвазовська повідомила, що спостерігачі, які працюють у всіх 7 округах, фіксують випадки або форми агітації, які мають ознаки непрямого підкупу виборців.

«На жаль, ця проблема з виборчого процесу не усунута, незважаючи на досить жорсткі норми Кримінального кодексу України, які передбачають серйозну відповідальність за підкуп виборців. Сьогодні у трьох округах активно працюють так звані благодійні виборчі фонди, які мають пряме відношення до кандидатів – суб’єктів виборчого процесу. Благодійна діяльність є порушенням виборчого законодавства. Тому ми закликаємо всіх кандидатів уникати такого типу агітації, так як вона є порушенням не лише виборчого законодавства, а й Кримінального кодексу», - наголосила вона.

Крім того, за словами Айвазовської, зафіксовано кілька фактів зловживання адміністративним ресурсом.