Київ. 24 червня. УНІАН. Комплексні заходи з енергоефективності, які було введено при будівництві енергоефективного заміського будинку OptimaHouse у Київській області, дозволили зменшити річне споживання електроенергії втричі.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор компанії, яка виступила забудовником будинку - «Житлово-будівельний кооператив «Доступне житло» Іван Перегінець.

«Ефект — це цифри, проти них нічого не скажеш... 8 тис. кВт ми витратили на все, за нормативних 24 тис. кВт. 16 тис. кВт – це зекономлено... В атмосферу не викинуто 10 тонн СО2», - повідомив Перегінець.

Він також зазначив, що для популяризації концепції енергоефективних будинків державі необхідно компенсувати частину вартості будівлі.

«Якщо людина купує концепцію OptimaHouse як продукт з такими параметрами, якщо це будинок класу «А» (енергоефективності) і він коштує десятки, а то й сотні тисяч доларів, то компенсація має бути від вартості всього цього будинку...Компенсація повинна бути від 10 до 20%. Якщо людина інвестує такі великі гроші, то безперечно вона є ще й інвестором у соціально-економічний розвиток держави», – сказав Перегінець.

Архітектор будинку Олександр Кучерявий зазначив, що для розвитку даної концепції необхідне прийняття на законодавчому рівні енергетичного сертифіката, який показуватиме, на скільки ефективно будівля споживає енергію.

«Щоб було зрозуміло, що будинок класу «А+» споживає стільки, будинок класу «А» - стільки, а класу «В» - стільки... Коли буде сертифікат, який вимагає, що будинок класу «А+» споживає 35 кВт год на квадратний метр на рік, от намагайтеся і досягайте, як у Європі», - повідомив Кучерявий.

Представник компанії «Шнейдер Електрик Україна» Марія Дудник зазначила, що необхідно підвищувати культуру споживання електроенергії серед населення.

«Ми можемо застосовувати багато технологій, робити стіни, вікна, ставити обладнання, яке дозволяє нам автоматизувати, але якщо людина особисто не буде зацікавлена в економному споживанні електроенергії... Тільки в такому напрямі ми можемо вийти на рівень енергооефективності світових стандартів»,- сказала Дудник.

Як повідомляв УНІАН: Держава ще 3-4 роки видаватиме «теплі» кредити для придбання енергозберігаючого та енергоефективного обладнання або матеріалів, а також видаватиме субсидії соціально незахищеним категоріям населення.

Мінрегіон планує після завершення опалювального сезону 2016/2017 запустити в роботу Фонд енергоефективності, який фінансуватиме заходи з енергоефективності. Фінансуватиметься фонд за рахунок міжнародних донорів і держбюджету.

OptimaHouse призначений для споживачів із середнім доходом і є альтернативою міської квартири як за вартістю, так і за параметрами житла і рівнем комфортності, а також повністю незалежний від газопостачання.