Київ. 22 червня. УНІАН. Адвокатська спільнота Києва обурена незаконним обшуком та затриманням 15 червня детективами Національного антикорупційного бюро України захисника народного депутата Олександра Оніщенка Олександра Сергієнка.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили представники Ради адвокатів Києва Ігор Іванов, Володимир Клочков, Ростислав Кравець і Валентин Остапюк.

За словами Іванова, Сергієнка було затримано, а пізніше взято під варту з можливістю внесення застави у 200 млн грн через його відмову після обшуку пройти із детективами до НАБУ без вручення офіційного документу. "Крім того, йому ніхто не вручав підозру, а затримали за те, що він відмовився виконувати незаконні вимоги", - сказав Іванов.

Клочков додав, що подібними діями співробітники НАБУ створюють неприпустимий і небезпечний прецедент, коли адвоката використовують як інструмент тиску на його клієнта та позбавляють його захисту.

"Застосувати цю ситуацію, яку використали детективи НАБУ, можна до будь-якої особи - так можна затримати президента, народного депутата: на підставі лише підозри у підозрі до скоєння правопорушення", - сказав Кравець. При цьому він наголосив, що найнебезпечнішим є той факт, що Солом’янський районний суд міста Києва надав дозвіл на обшук офісу адвоката з правом вилучення документів, які стосуються захисту певної особи, і таким чином дав згоду на втручання у адвокатську таємницю, що є неприпустимим у будь-якій цивілізованій країні світу.

В свою чергу Остапюк зазначив, що його колезі працівники НАБУ ставлять у вину причетність до схем із розкрадання газу, хоча фактично усувають його від виконання професійних обов’язків із захисту клієнта. "Я розцінюю такі дії як перший крок до позбавлення адвокатури незалежності і встановлення тотального контролю", - зазначив Остапюк.

При цьому представники адвокатської спільноти пообіцяли організувати страйк, якщо не припиниться порушення їхніх прав з боку влади і силових структур.

"Адвокати вийдуть на страйк. А ви ще не бачили страйку адвокатів", - наголосили учасники прес-конференції.